Dnevi poezije in vina tretjič v Vrtu spominov in tovarištva

Dnevi poezije in vina tretjič v Vrtu spominov in tovarištva

 

Petanjci, 29. avgusta 2020 – Letos je bil to dogodek zaključnega dne Dnevov poezije in vina. Zvrstilo se jih je šestdeset, na njih pa je svoje pesniške stvaritve prebiralo 33 pesnikov. V Vrtu spominov in tovarištva so ljubitelje poezije razvajali italijanska pesnica Gala Ginevra Giorgi, iraški Evropejec Sammer Soyegh, slovensko pesniško ustvarjanje pa je predstavljal Ivo Stropnik, vsebinsko ga je povezovala Katja Šifkovič. Uvodoma sta jih pozdravila župan Občine Tišina Franc Horvat in podpredsednik uprave UŠF Marjan Šiftar, ki je med drugim poudaril, da so Dnevi poezije in vina najmnožičnejši kulturni dogodek posvečen poeziji v Sloveniji in se zahvalil organizatorju – založbi Beletrina za vztrajnost in priložnost, da je ena od prireditev festivala že tretjič v Vrtu spominov in tovarištva ter izrazil željo, da bi to, zdaj že tradicijo, nadaljevali spet v prihodnjem letu.

Umetniki so tudi letos naslovili odprto pismo Evropi in ob njem zapisali, da le-to ni glas vpijočega v Evropi, ampak je upanje, da bo nekoč vse dobro za vse. Letošnjega je napisala ena najbolj branih in priljubljenih madžarskih avtoric Krisztina Toth. V njem se med drugim sprašuje, ali nam tolikokrat omenjana beseda Evropa sploh še kaj pomeni. Ali ima ta beseda pomen, ali sploh pomislimo na kaj, ko jo izgovorimo petnajstkrat v dnevu, ali pa mora napočiti nova kataklizma, da se bo to zaporedje črk znova napolnilo s pomenom? »To sprašujem kot državljanka države, ki leži v bolnem srcu Evrope z zoženimi koronarnimi žilami, in je šele od leta 2004 članica EU. Takrat, tistega leta smo mi, Madžari, nenadoma doumeli, kaj nam pravzaprav pomeni beseda Evropa, a potem je njen pomen spet zbledel. Če se pojavi, se to večinoma zgodi ob finančni podpori Unije. Evropa je z zvezdami okrašena modra zastava, ki jo izobesimo ob določenih dogodkih. Je zemljepisni pojem, ni pa kulturno, zgodovinsko in duhovno polje. Če straši duh njenega izvornega pomena, se to ponavadi zgodi proti nečemu. Zakaj? Evropa je tedaj območje, ki ga je treba ohraniti pred barbarstvom, zasedbo, migranti. Ali pa je grozeča ideja, ki hoče izbrisati našo enkratnost in nacionalne karakteristike. Za božjo voljo, ali naj bi Evropa res pomenila to? Ali dejansko verjamemo, da tukaj bije srce sveta?« Pismo letošnjih dnevov poezije pa konča s pozivom: » Globoko vdihnimo pod svojimi maskami, takole, vsi hkrati. Nekaj je narobe z Evropo. Verjemite nam. Morda sodobne slikovne preiskave tega še ne pokažejo, toda sliši se. In pesem pokaže. Utihnimo, prisluhnimo! Berimo pesmi!

Obiskovalcem dogodka v Vrtu spominov in tovarištva so jih brali avtorji sami, kar daje Večerom poezije in vina poseben čar. Nekaj z dogodka bo ostalo tudi za domače branje , in sicer nabor pesmi Gaie Ginevra Giorgi.

V prijetnem okolju spominskih dreves pa je pesniško bogat in zanimiv večer popestrila še solistka Moira. Ob eni svojih najlepših pesmi posvečenih Muri je prvič javno predstavila še nekaj novih avtorskih besedil, ki bodo del njenega novega albuma. In ker je že sam naslov dogodka ob poeziji povezan še z vinom, se tradiciji tudi v Vrtu spominov in tovarištva niso izneverili. Predsednik uprave UŠF Ernest Ebenšpanger je zahvalo nastopajočim in obiskovalcem zaključil s povabilom na druženje ob kozarcu vin prekmurskih vinogradnikov in podpornikov dogodka.