Dnevi poezije in vina v Vrtu na Petanjcih

Dnevi poezije in vina v Vrtu na Petanjcih

25. avgust 2021; Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija je postala že tradicionalni partner založbe Beletrina, organizatorjev enega največjih in najprepoznavnejših pesniških festivalov v Evropi “Dnevi poezije in vina”.

Na “Dnevih poezije in vina” se prepleta žlahtna poezija, vinska kultura  in izbori slovenskih vin ter številni spremljajoči programi. V 25. letih je na njih sodelovalo 400 pesnic in pesnikov iz nekaj deset držav in 2000 drugih ustvarjalcev. Na literarnih dogodkih je zazvenelo 100.00 verzov v več kot 50 jezikih in bilo organiziranih 1200 dogodkov, ki se jih je udeležilo 100.000 obiskovalcev. Pod okriljem “Dnevov” je bilo izdanih 150 pesniških zbirk, prevedenih v 50 jezikov. Odprta pisma Evropi, ki jih v zadnjih letih v okviru “Dnevov” pripravijo povabljeni ugledni evropski intelektualci in pesniki so že med festivalskim dogajanjem in po njem široko v mednarodnem okolju publicirana in odmevna sporočila in spodbude za premislek o Evropi, njeni preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Letošnje “pismo evropskega domoljuba” je napisal pesnik, prevajalec in esejist iz Nemčije Durs Grünbein.

V okviru letošnjih jubilejnih, 25. “Dnevov”, ki so potekali na Ptuju in še na 16. drugih lokacijah v Sloveniji in tudi v Avstriji (Pavlova hiša v Potrni) in na Hrvaškem (Varaždin) je bilo 25. avgusta izvedeno “pesniško branje” tudi v Vrtu na Petanjcih. Gosta prijetnega kulturnega druženja v Vrtu sta bila ugledna pesnica in pesnik iz Češke: častni gost letošnjih “Dnevov” Petr Borkovec in Olga Shehlíková. Predstavila sta izbor iz svoje ekspresivne poezije. “Pesniško branje”, sta uvedla podpredsednik uprave Ustanove s predstavitvijo “Dnevov” in poudarjenim zadovoljstvom, da je Ustanova že tradicionalni partner “Dnevov” in njegovega organizatorja in s pozdravnim nagovorom tudi župan občine Tišina Franc Horvat. Dogodek je povezoval Andrej Čeh iz “Beletrine”. Dogodek  je glasbeno obogatila glasbena skupina KUD Tišina. V drugem delu druženja pa so organizatorji poskrbeli za predstavitev in degustacijo izbora vin uglednih vinarjev, tudi z vin iz vinograda pisatelja Miška Kranjca v lendavskih goricah, za katerega skrbi sicer njegova domicilna občina Velika Polana.