Priznanje MOMS za uspešno delo na področju kulture

Priznanje MOMS za uspešno delo na področju kulture

Slovesnost Mestne občine Murska Sobota ob slovenskem kulturnem prazniku. Foto: Aleš Cipot/fotolens.si.

Murska Sobota, 7. februarja 2019 – Mestna občina Murska Sobota je pred slovenskim kulturnim praznikom tradicionalno, letos že petindvajsetič, podelila priznanja, plakete in nagrade za kulturne dosežke. Med letošnjimi prejemniki priznanja je tudi Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, in sicer za uspešno delo na področju kulture.

V obrazložitev ob podelitvi so zapisali:

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija s sedežem na Petanjcih svojemu poslanstvu in viziji uspešno in v vseh pogledih nadvse aktivno sledi že od leta 1996, ko je bila ustanovljena. Med njenimi ustanovitelji je tudi MOMS.

Poleg primarne skrbi za ohranjanje in razvoj Vrta spominov in tovarištva daje fundacija vzporedno zavidljivo angažirano in uspešno močan poudarek področju kulture, kar so v letu 2019, ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom in prav tako ob 100. obletnici rojstva dr. Vaneka Šiftarja, ustanovitelja Vrta spominov in tovarištva, več kot potrdili – ne le z izredno aktivnim članstvom v iniciativnem odboru za obeleževanje obletnice, ampak tudi sicer z lastnimi aktivnostmi, s sodelovanjem z drugimi in nasploh izkazovanjem podpore drugim, kar je v sodobnem času vse bolj redkost in prav zato še toliko dragocenejša vrlina.

Slovesno kot so prekmursko leto s predstavitvijo monografije dr. Uroša Lipuščka Prekmurje v vrtincu pariške mirovne konference začeli, so ga tudi končali s tretjim Vanekovim zbornikom Vanekovo stoletje.  Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija s člani organov, ki ga sestavljajo uprava (predsednik Ernest Ebenšpanger, podpredsednik Marjan Šiftar), programski svet in nadzorni odbor, kroji izjemne dosežke na področju kulture, s katerimi dajejo poseben utrip mestu Murska Sobota, dvigajo raven kulturne razsežnosti ter dodajajo neprecenljiv prispevek h kulturni ozaveščenosti.

Priznanje, podelil ga je župan mestne občine dr. Aleksander Jevšek, sta v imenu UŠF prevzela predsednik uprave Ernest Ebenšpanger in predsednica programskega sveta dr. Klavdija Sedar.

Ob Ustanovi dr. Šiftarjeva fundacija sta letošnja dobitnika priznanj ob prazniku kulture v mestni občini Murska Sobota še fotograf Lado Klar, prejemnik nagrade za življenjsko delo, in glasbena skupina džeZZva, prejemnica plakete MOMS za pomembne glasbene dosežke v zadnjih dveh letih.

Predvečer slovenskega kulturnega praznika v nabito polni gledališki dvorani Park pa je s svojim za to priložnost tenkočutnim izborom glasbe obogatil Vlado Kreslin.