V Vrtu spominov in tovarištva odslej tudi Cankarjeva tepka

V Vrtu spominov in tovarištva odslej tudi Cankarjeva tepka

Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih, so dopolnili z drevesom, ki prihaja iz pomembnega kraja v kulturni zgodovini našega naroda, z Vrhnike, kjer se je 10. maja 1876 rodil znameniti Ivan Cankar.

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija je  pripravila ob Dnevu upora proti okupatorju  v petek, 26. aprila posebno prireditev  v sodelovanju z Zavodom Ivana Cankarja, združenjem ZB Vrhnika, Muzejskim društvom Vrhnika in občino Vrhnika. Poleg predstavnic Zavoda Ivana Cankarja, direktorice Marje Zakrajšek Martinjak in mag. Tatjane Oblak Milčinski, koordinatorke in organizatorke kulturnih prireditev, ki je tudi vodila priprave prireditve v imenu gostov iz Vrhnike, je prišlo še okoli 40 Vrhničanov. Poleg predsednika združenja ZB Mirana Štupica in več članov združenja ZB tudi podžupan občine Vrhnika Mirko Antolović, častni občan občine Vrhnika akad. dr. Boštjan Žekš, velik prijatelj in sodelavec Ustanove, ki je tudi osebno povezan s Tišino, predstavniki Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika, predstavniki muzejskega društva, oktet Raskovec in člani Turističnega društva Blagajana Vrhnika. Iz domače, tišinske občine je dogodku poleg drugih prisostvoval župan Franc Horvat.

Po skupinskem ogledu Vrta je predsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Marjan Šiftar v pozdravnem nagovoru orisal tudi nekatere zanimive podrobnosti iz zgodovine Prekmurja in Vrta, ki je zaščiten kot kulturni spomenik in povedal, da je pobuda za zasaditev Cankarjeve tepke prišla prav z Vrhnike. Domislila se je je Jožica Rode, po izobrazbi profesorica slovenščine in ruščine, ki se je prav tako udeležila prireditve, njeno zamisel pa je Marjanu Šiftarju nato pred nekaj leti prenesla Tatjana Oblak Milčinski.

V pestrem kulturnem programu sta nastopili dve pevski skupini, Prekmurci in oktet Raskovec, učenci iz skupine Kul-turni z Osnovne III Murska Sobota so prikazali nekaj odlomkov iz svoje gledališke predstave Zmenki, ki tematizira tudi Ivana Cankarja, člani Turističnega društva Blagajana Vrhnika pa so prebrali več odlomkov iz Cankarjevih črtic in tudi njegovo črtico Pehar suhih hrušk. Tatjana Oblak Milčinski je prireditev označila kot vredno Ivana Cankarja, o velikem besednem umetniku pa je med drugim dejala, da so njegova razmišljanja o družbi aktualna še danes.

Cankarjevo tepko so zasadili ob vhodu v Vrt spominov in tovarištva, v bližino  hruške – magdalenke in v družbo drugih uglednih dreves in vrtnic, ki ohranjajo spomin na  druge pomembne slovenske pesnike in pisatelje (Kajuh,..) Marjan Šiftar pa je za jesensko obdobje že napovedal, da bodo ob Cankarjevi tepki v sodelovanju s prijatelji iz Dolenjske zasadili še drevo v spomin na Cankarjev bataljon, ki je padel na Javorovici, in ga bo tako  tudi simbolno varovala Cankarjeva tepka v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih.

Fotografije. Aleš Cipot

Uprava Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija