Prekmurska četa se je vrnila v Vrt spominov in tovarištva

Prekmurska četa se je vrnila v Vrt spominov in tovarištva

Petanjci, 17. oktober; Ustanova je v sodelovanju z vsemi štirimi združenji ZZB v Pomurju pripravila in ob dobri udeležbi sodelavcev, prijateljev in podpornikov svečano zasadila novo spominsko drevo (gaber) v spomin na Prekmursko četo. Tudi s to obogatitvijo  Vrta spominov in tovarištva  so počastili spomin na dogodke v oktobru 1944. leta v Prekmurju, ki so svoj vrhunec dosegli  z bojem partizanov z madžarskimi okupatorji na Vaneči, kjer je bila tudi letos že tradicionalna slovesnost v spomin na padle borce NOB ob Spominskem dnevu MOMS in prazniku občine Puconci. Ob tem so se spomnili tudi narodnega heroja Štefana Kovača, ki je padel 17. oktobra 1941. leta.

Predsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Marjan Šiftar je med drugim poudaril, da je bila Prekmurska četa pomembna v več pogledih: »Prekmurska četa je bila svojevrstni vrhunec narodnostno osvobodilnega gibanja v Prekmurje. Imela je velik pomen v psihološkem, vojaškem, psihološko-moralnem in domoljubnem smislu. Potrdila je, da je Prekmurje del slovenskega ozemlja. Spomnil pa je tudi na oceno, ki jo je zapisal znani slovenski zgodovinar, prof. dr. tone Ferenc v svojem uvodu v knjigi F. Majcna »Prekmurska četa – med Muro in Rabo« (1994): „..ustanovitev Prekmurske čete, že sam njen obstoj in še zlasti njeno delovanje pomenijo pomemben dogodek v zgodovini Prekmurja. Navzočnost in delovanje slovenskega partizana v tem skrajnem severovzhodnem delu Slovenije sta bila tudi izraz programa OF, da z orožjem prežene okupatorje s slovenske zemlje in uresniči stoletno zamisel o Združeni Sloveniji“.

Slovesnosti se je udeležil tudi Vilmos Hanti, predsednik Združenja madžarskih odporniških borcev in antifašistov ter predsednik Mednarodne federacije antifašistov. V svojem pozdravnem govoru je poudaril širši pomen Vrta spominov in tovarištva in tudi zasaditve novega spominskega drevesa v spomin na Prekmursko četo in še posebej podprl aktivnost Ustanove in Vrta: »Zelo pomembno se mi zdi, da se spominjajo preteklosti, nekdanjih herojev, partizanov. Kot pravimo, konec koncev živijo dalje, dokler se jih spominjamo,« je dejal. V spremstvu vodstva Ustanove si je tudi ogledal Vrt spominov in tovarištva in skupaj z J. Vidičem, predsednikom združenja ZZB Lendava tudi zasadil novo spominsko drevo.

Gaber Prekmurske čete bo  delal družbo spominskim  drevesom v spomin na narodnega heroja Štefana Kovača, narodno herojinjo Slavo Klavora in številne druge partizanske borce in borke proti okupatorjem in za svobodo in  na taborišča in druga prizorišča, kjer so ljudje med drugo svetovno vojno trpeli in umirali. Vsem številnim spominskim drevesom pa je skupno temeljno sporočilo Vrta: Žrtvam fašizma in nacizma v spomin in živim v opomin.

Prireditev v Vrtu je s krajšim kulturnim programom obogatila pevska skupina Lendvau iz Lendave.

Uprava Ustanove

Fotografije: Jure Zauneker