Pomemben obisk v Vrtu spominov in tovarištva – potrditev dolgoletnega sodelovanja in prijateljstva

Pomemben obisk v Vrtu spominov in tovarištva – potrditev dolgoletnega sodelovanja in prijateljstva

Med številnimi obiski v Vrtu spominov in tovarištva v tem letu ima obisk večje skupine članov in prijateljev Panonskega inštituta, osrednje organizacije gradiščanskih Hrvatov v Avstriji še prav posebno mesto. Pomenil je potrditev že več kot trideset let dolgega sodelovanja in prijateljstva med Ustanovo dr. Šiftarjeva fundacija in Panonskih inštitutom, ki ima svoje korenine v prvih delovnih stikih v začetku 90. let in podlago v nadaljnjem sodelovanju in prijateljevanju dr. Vaneka Šiftarja in dr. Roberta Hajzsona, ustanovitelja, predsednika in gonilne sile te osrednje organizacije hrvaške manjšine v Avstriji. Pred 30. leti so (24. oktobra 1992), zasadili spominsko čremšo, kot potrditev teh vezi in kot svoj prispevek k bogatitvi Vrta na Petanjcih in dobrososedskih, prijateljskih odnosov in sodelovanja med Slovenijo in Avstrijo.

28. oktobra letos pa so gosti in vodstvo Ustanove zasadili novo spominsko drevo, murvo, ki naj ob 30. obletnici posaditve čremše le še dodatno ohranja spomin na začetke sodelovanja in utrjuje vezi med Ustanovo in Panonskim inštitutom in je mali, vendar dragoceni dodatni poziv za krepitev vzajemno koristnega čezmejnega, sosedskega sodelovanja in tudi širši javnosti za mir, razumevanje in miroljubno sodelovanje.

V uvodnem delu druženja so goste pozdravili predsednik Ustanove Marjan Šiftar in častni predsednik Ustanove Ernest Ebenšpanger ter župana občine Tišina Franc Horvat in občine Pinkovac Leo Radakovič. Vsem je bila skupna rdeča nit vloga in pomen Vrta, zadovoljstvo ob dosedanjem in podpora sodelovanju tudi v prihodnje. Celotni dogodek so obogatili s svojim izbranim programom pevska skupina Prekmurci in glasbena skupina gradiščanskih Hrvatov.

Ponovni obisk in druženje prijateljev je vsem nam, še posebej so to potrjevali gosti, ostal v nepozabnem spominu in se je zaključil s soglasnim dogovorom, da se srečamo v Vrtu , ob murvi, spet »leto obsorej« če ne že prej.

Marjan Šiftar