Obisk predstavnika ruske veteranske zveze v vrtu na Petanjcih

Obisk predstavnika ruske veteranske zveze v vrtu na Petanjcih

22. junij 2021; Vrt spominov in tovarištva je obiskal Oleg Kalinin, predstavniki Ruske veteranske zveze v Sloveniji in v drugih, sosednjih državah in svetovalec Mednarodnega raziskovalnega centra v Mariboru.

Ruska veteranska zveza ima 6 milijonov članov in dobro sodeluje z ZZB za vrednote NOB Slovenije. Njena delegacija, ki jo je vodil njen predsednik je pred leti obiskala tudi Prekmurje. Mednarodni raziskovalni center v Mariboru je bil ustanovljen na podlagi meddržavnega sporazuma, ki sta ga podpisala slovenski zunanji minister Erjavec in njegov ruski kolega Lavrov. Center ima nalogo ohranjati objekte nemškega koncentracijskega taborišča Stalag XVIII v Mariboru, v katerem je v obdobju 1941/42 umrlo več tisoč ruskih vojnih ujetnikov , skrbeti za muzej, ki je začel nastajati v teh objektih ter razvijati raziskovalno, izobraževalno in publicistično dejavnost povezano s taboriščem in zgodovino 2. svetovne vojne.

Predsednik in podpredsednik Ustanove sta gosta seznanila z dejavnostjo Ustanove in mu predstavila tudi Vrt spominov in tovarištva. V razgovoru, v katerem je sodeloval tudi Evgen Emri, predsednik Združenja ZB v MOMS, so gostu posebej predstavili tudi povezanost Vrta in krajev ob Muri s ti. mursko fronto v marcu 1945. leta. V spomin na padle pripadnike Rdeče armade je veleposlanik Ruske federacije oktobra 2019. leta zasadil posebno spominsko drevo v Vrtu na Petanjcih. Soglašali so, da obstajajo različne možnosti za tudi neposredno delovno sodelovanje med Ustanovo in centrom v Mariboru – od obiskov gostov centra v Vrtu do sodelovanja v različnih projektih centra in Ustanove. Konkretnejši razgovori o tem bodo nadaljevani v jesenskem obdobju z vodstvom centra.