Mir – prihodnost za svet

Mir – prihodnost za svet

Petanjci, 2. oktobra 2020 – Soorganizatorja literarnega natečaja Vranovega ogračeka mladih talentov Območna enota Zavoda za šolstvo RS Murska Sobota in Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija sta na slovesnosti v Vrtu spominov in tovarištva razglasili rezultate že enajstega literarnega natečaja. Razpisana tema natečaja je tokrat pomurske osnovnošolce 8. in 9. razreda ter srednješolce spodbudila k razmišljanju na temo Mir – prihodnost za svet. Avtorji so natečajni komisiji posredovali enaindvajset prispevkov z devetih osnovnih šol (DOŠ Prosenjakovci, OŠ Prežihovega Voranca Bistrica, OŠ Grad, OŠ Kobilje, OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, OŠ I Murska Sobota, OŠ Gornji Petrovci, OŠ Kajetana Koviča Radenci in OŠ Šalovci) ter treh srednjih šol (Ekonomska šola Murska Sobota, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci in Srednja zdravstvena šola Murska Sobota), ki so komisiji posredovale sedem besedil. Po skrbni presoji so člani komisije izpostavili šest besedil osnovnošolcev in štiri besedila srednješolcev. Odlikovala so se po osebnem in aktualnem pogledu na tematiko, dobro razvito temo, slogom in jezikovno ustreznostjo.

Avtorjem in njihovim mentoricam so na letošnji aktualnim razmeram prilagojeni sicer tradicionalni slovesnosti, na kateri so udeležence pozdravili župan Občine Tišina Franc Horvat, predsednik UŠF Ernest Ebenšpanger in predstojnica soboške enote Zavoda za šolstvo Irena Kumer, podelili priznanja, ki so jim dodali še knjižni dar. Prejeli so jih osnovnošolci in njihove mentorice Ana Vukosavljevič in Jolanda Lazar (OŠ Šalovci), Živa Smodiš in Metka Sobočan Sarjaš (OŠ Ivana Cankarja Ljutomer), Brina Velnar in Mojca Karnet (OŠ Kajetana Koviča Radenci), Iris Sever in Milena Mohorko (OŠ I Murska Sobota), Kristina Bohar in Breda Kerčmar (OŠ Gornji Petrovci) ter Rok Cor, Nives Kočar in Ana Nuša Časar in mentorica Marija Štesel (OŠ Grad). Med prispevki srednješolcev pa so nagrajeni avtorji in mentorji Kaja Baum in Mateja Rožanc (Ekonomska šola MS), Miša Mrazovič in Judita Kalamar (Srednja zdravstvena šola MS), Sara Cigan in Mateja Rožanc Zemljič (Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci) ter Katja Smej in Maja Kranjc (Ekonomska šola MS). Priznanja sta podelila predsednik uprave UŠF Ernest Ebenšpanger in podpredsednik Marjan Šiftar, s kratkim kulturnim programom pa sta podelitev obogatila mlada violinistka Klara Brunec in harmonikar Žan Gider, oba učenca OŠ Tišina.

Dodana vrednost letošnje prireditve pa je bila otvoritev razstave likovnih del članov Društva likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije v galeriji Vrta spominov in tovarištva. Razstavo in ustvarjalce razstavljenih del je predstavil umetnostni strokovnjak in sodelavec UŠF Franc Obal, obiskovalci pa so si jo z zanimanjem ogledali in kar nekaj časa bo na ogled tudi obiskovalcem Vrta spominov in tovarištva.