Ernest Ružič – Na bregi trnina

Ernest Ružič – Na bregi trnina

Ob 80. obletnici rojstva novinarja, pisatelja, pesnika, dolgoletnega sodelavca in prijatelja Ernesta Ružiča sta Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija in Zveza Slovencev na Madžarskem ob podpori Urada vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu izdala njegove spomine o več kot štiri desetletja dolgi novinarski poti.

Na bregi trnina je sedmo prozno delo novinarja, pesnika in pisatelja Ernesta Ružiča, izdano posthumno ob njegovi osemdesetletnici. Novinarsko popotovanje skozi zgodbe v Panonskem prostoru 1966-2020, kot je avtor delo podnaslovil, obsega dvaindvajset zgodb, pogovore in fotografije. Kot je zapisal v uvodnem delu, je osrednji poudarek v vsebini knjige “o Slovencih na Madžarskem, ne samo v Porabju, ampak povsod, kjer na Madžarskem živijo. Del publikacije namenjam Slovencem v avstrijski zvezni deželi Štajerski in Hrvatom na gradiščanskem, kamor sem odhajal vsaj tri desetletja”. Marijana Sukič pa v spremni besedi o dragocenosti čezmejnih novinarskih zgodb iz minulih desetletij dodaja: ” Njegove zgodbe” so svojevrstne odtis dogajanja v panonskem prostoru skozi dolgo časovno obdobje. Prikazane so z očmi novinarja, ki se je pri svojem delu vedno veliko ukvarjal z manjšinskimi skupnostmi.”
Izid knjige je omogočil Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.
Ustanova in Zveza Slovencev na Madžarskem z njo skupaj izražata trajni poklon in zahvalo prijatelju Ernestu za desetletja dolgo vsestransko sodelovanje.

Zaradi epidemioloških razmer ni bilo v maju že možno organizirati predstavitev knjige v živo. V sodelovanju s TV IDEA – KANAL 10 smo zato 21. maja posneli celotno predstavitev. V Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih so sodelovali številni udeleženci, več jih je pa poslalo posnetke svojih nagovorov oz. nastopa.
O življenju in delu Ernesta Ružiča ter knjigi so uvodne nagovore prispevali
dr. Helena Jaklitsch, ministrica v vladi RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, v imenu izdajateljev pa Andrea Kovač, predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem in Marjan Šiftar, podpredsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija.
Knjigo sta predstavila dolgoletni novinar Marjan Dora in urednica knjige dr. Klaudija Sedar.
Svoje spomine na sodelovanje z Ernestom Ružičem pa so prispevali mag. Susanne Weitlaner, predsednica Kulturnega društva člen 7 za avstrijsko Štajersko – Pavlova hiša in ugledne osebnosti iz novinarskega, kulturnega, državnega in javnega življenja: Geza Bačič, bivši svetovalec vlade za manjšine, Norma Bale, profesorica in pisateljica, Ivan Gerenčer, dolgoletni novinar Dela in kolega Ružiča, Ferenc Hajoš, bivši veleposlanik RS na Madžarskem, dr. Boris Jesih, raziskovalec na INV in bivši generalni konzul RS v Monoštru, Marjana Sukič, glavna in odgovorna urednica časopisa Porabje.
Glasbeni program so pripravili: Dejan Berden in Marjan Farič, Anja Kutoš, Andi Sobočan in
Dušan Mukič in Anita Vajda iz Porabja.
Prireditev je povezovala Helena Vrbnjak.

Premierna predstavitev knjige Ernesta Ružiča
NA BREGI TRNINA
Novinarsko popotovanje skozi zgodbe v Panonskem prostoru
1966 – 2020
je bila v ponedeljek, 31 maja 2021 ob 18.30 uri na programu
TV IDEA – KANAL 10
(programska mesta pri operaterjih:Telekom 674; Telemach 742; T2 199; A1 309)
Predstavitev je na voljo na spletnih naslovih
www.dr-siftarfundacija.org in www.youtube.com/ideatelevizija