Jaz mladi Prekmurec; jaz mladi Prlek – danes in tukaj

Jaz mladi Prekmurec; jaz mladi Prlek – danes in tukaj

PETANJCI, 4. oktobra 2019 – Prvi petek v septembru je bil v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih vsebinsko izjemno bogat dan. Po otvoritvi slikarske razstave umetniških del Igorja Banfija v galeriji so na prireditvenem prostoru v Vrtu pripravili že deveto zaključno slovesnost literarnega natečaja, tokrat na temo JAZ MLADI PREKMUREC; JAZ MLADI PRLEK – DANES IN TUKAJ, ki ga vsa leta skupaj pripravljata Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija in Zavod Republike Slovenije za šolstvo, območna enota Murska Sobota.

Na razpisano temo povezano z aktualnim in pomembnim dogodkom – 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, so se odzvali mladi ustvarjalci iz osnovnih šol Bogojina, Grad, Kobilje, Kuzma, Negova, Odranci, Tišina, Veržej  in OŠ I Murska Sobota ter iz Dvojezične srednje šole Lendava, Ekonomske šole Murska Sobota, Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci in Srednje zdravstvene šole Murska Sobota. Hkrati je bil natečaj povezan z vlogo in pomenom mladih pomurskih izobražencev v preteklosti in pogled mlade osebe danes na njihov prispevek in pokrajino, v kateri živijo. Devet sodelujočih osnovnih šol se je odzvalo z dvaindvajsetimi prispevki, štiri srednje šole pa z devetimi. Komisija za vrednotenje besedil je med osnovnošolskimi besedili izbrala šest, med srednješolskimi pa pet najboljših besedil,  ki so se odlikovala po osebnem in aktualnem pogledu na  tematiko  po dobro razviti temi, slogu, osebni noti in jezikovni ustreznosti. Najboljša besedila so napisali Jakob Slana  in Pia Maria Kerčmar – OŠ Tišina, Vita Horvat  in Jakob Gjerek – OŠ Kobilje, Lara Pucko – OŠ I Murska Sobota ter Rene Raj – OŠ Veržej. Med prispelimi teksti srednješolcev pa so bila med najboljša uvrščena besedila  Kaje Baum in Katje Smej – Ekonomska šola Murska Sobota, Nine Benkič in Timoteja Koroše – Srednja Zdravstvena šola Murska Sobota ter Lucije Šetar – Dvojezična srednja šola Lendava.

Odlomki iz njihovih zanimivih besedil so bili rdeča nit zaključne slovesnosti, na kateri je številne zbrane uvodoma pozdravil župan domače občine Tišina Franc Horvat in znova poudaril uspešno sodelovanje občine z Ustanovo dr. Šiftarjeva fundacija. Slavnostni govornik, pisatelj Štefan Kardoš, pa je mladim besednim ustvarjalcem med drugim sporočil: »Ne glede na to, kaj ste po nacionalnosti ali veri ali po prepričanju, celo ne glede na to, kaj ste po regionalni pripadnosti – bodite Prekmurci v svojih srcih v tem smislu, da boste strpnost in sožitje širili med ljudi s svojimi besedami in mislimi. Strpnost in sožitje sta sicer – kot pravijo – plahi ptici; stoletja traja, da se naselita v človekovi duši, le trenutek pa, da se razblinita v nič. Vsak od nas ima v svoji duši poleg prostora za dobro tudi prostor za zlo in ni vedno samoumevno, da bo prvo zmagalo nad drugim. » (celoten govor – PDF)

Zahvale s priznanji in knjižni dar so nagrajencem in njihovim mentorjem podelili  predstojnica območne enote Zavoda za šolstvo RS v Murski Soboti Irena Kumer, slavnostni govornik Štefan Kardoš in predsednik uprave UŠF Ernest Ebenšpanger, v kulturnem programu pa so ob bralcih nagrajenih besedil sodelovali še mladinski pevski zbor Mavrica  OŠ Tišina in vokalna skupina Srednje zdravstvene šole Murska Sobota.