Aktualno:majska prireditev, ekološki večeri, revitalizacija vrta

Aktualno:majska prireditev, ekološki večeri, revitalizacija vrta

Petanjci, 9. marca 2011 – Po opravljenem zboru ustanoviteljev in konstituiranju programskega sveta Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija se začenja razgibana spomladanska dejavnost v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih. Na marčevski seji uprave so potrdili okvirni program osrednje majske prireditve Jambori spominov in dobrega sosedstva, ki bo 4.maja. Z njo bodo v sodelovanju s fundacijo Pota miru iz Kobarida domače okolje povezali s Posočjem in Benečijo ter simbolično stkali spomin na dve veliki tragični zgodbi minulega stoletja – prvo in drugo svetovno vojno. Majski dogodek naj bi bil tudi začetek dolgoročnega sodelovanja med programsko sorodnima fundacijama, ki naj bi ga na predlog uprave fomalizirali s podpisom pogodbe prav v okviru majske slovesnosti. Slavnostni govornik na osrednji prireditvi v Vrtu spominov in tovarištva bo prekmurski rojak in primorski poslanec Mirko Brulc, kulturni program pa bo povzal mlade območij v državi in zamejstvu, ki sta po kilometrih oddaljeni, po vsebini pa bližnji.

Vse je pripravljeno za začetek letošnje serije Vanekovih ekoloških večerov VEČ, ki jih fundacija pripravlja v  sodelovanju z nevladno okoljsko organizaijo ZEG – Zvezo ekoloških gibanj Slovenije. Prvi od sedmih načrtovanih verčerov bo v četrtek, 15. marca, ob 17.00, v dvorani Raziskovalne postaje ZRC SAZU v Vrtu spominov in tovarištva na temo VODNA DIREKTIVA IN NOVI IZZIVI ZA POMURJE. Aprila naj bi govorili o snaciji komunalnih odlagališč nenevarnih odpadkov v regiji, maja o analizi stanja okolja v Pomurju, junija o nacionalnem energetskem programu v luči predvidene gradnje elektrarn na Muri, jesenske ekološke večere pa bi septembra začeli s temo Samooskrba s hrano v Pomurju, da ne bomo kmalu lačni. Programski koordinator večerov je predsednik ZEG Karel Lipič.

Vse je pripravljeno tudi za začetek izvajanja projekta revitalizacije vrta v skupni vrednosti 22.600 evrov. 85 odstotkov sredstev so pridobili na osnovi evropskega razpisa, preostanek bodo zbrali z donacijami in prispevki ustanoviteljev. Projekt vključuje vzdrževanje in razvojni načrt vrta, zdravstveni pregled dreves, več učnih delavnic in med drugim v sodelovanju z domačo občino tudi pripravo publlikacije o vrtu in njegovi kulturni dediščini.

Med zanimivejšimi aktivnostmi uprave je tudi vzpostavljanje stika z nizozemsko fundacijo Ane Frank in prizadevanje za postavitev stalne razstave o holokavstvu v prostorih raziskovalne postaje ZRC SAZU.