Jubilejni deseti Dan spominov in tovarištva

Jubilejni deseti Dan spominov in tovarištva

PETANJCI, 6. maj 2011 – V Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih je danes potekal jubilejni deseti Dan spominov in tovarištva: »Jambori spominov in dobrega sosedstva – Slovenska Istra«, ki vsako leto prvi petek v maju poteka ob 9. maju – Dnevu zmage na fašizmom in nacizmom ter Dnevu Evrope. Letošnja prireditev je bila simbolno vezana tudi na 70. obletnico ustanovitve osvobodilne fronte. Na povabilo Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije in občine Tišina so se dogodka udeležili predstavniki občine Piran, častna gosta prireditve, katere se je udeležilo več sto gostov iz domovine in tujine, pa sta bila župan občine Piran g. Peter Bossman in ministrica za kulturo Republike Slovenije ga. Majda Širca.

Na začetku sta zbrane goste pozdravila predsednik prave Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije Ernest Ebenšpanger in župan občine Tišina Štefan Horvat.

Župan Pirana Peter Bossman je v Petanjce prispel tudi z skupino nastopajočih iz OŠ Sečovlje in Cirila Kosmača iz Pirana, ki so ob kulturnem programu, ki so ga izvajali izvajalci domače OŠ Tišina ter dijaki soboške in ljutomerske gimnazije, simbolno izkazovali skupne točke robnih slovenskih pokrajin, kar je v govoru izpostavil tudi župan Bossman. Delegacija iz Pirana je v spominsko-botaničnem vrtu zasadila tudi svoje spominsko drevo – nešplo iz slovenske Istre.

Ministrica za kulturo gospa Majda Širca je izpostavila pomen vrednot, ki jih spodbuja in ohranja Vrt spominov in tovarištva, predvsem pa povezovanje ljudi, ki je najbolj v ospredju.

Sočasno je potekala tudi predstavitev solinarske družine v tradicionalnih oblačilih ter predstavitev in pokušina prekmurskih dobrot.

Na kraju, kjer v Vrtu spominov in tovarištva počiva prof. dr. Vanek Šiftar pa je častni član Fundacije dr. Šiftarjeve ustanove akademik dr. Anton Vratuša odkril skulpturo Prekmurski totem, delo akademskega kiparja Štefana Hauka, domačina iz Murskih Petrovcev.