Nova slikarska razstava in Dnevi poezije in vina tudi letos v Vrtu spominov in tovarištva

Nova slikarska razstava in Dnevi poezije in vina tudi letos v Vrtu spominov in tovarištva

smart

V Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih so letos že petič gostovali Dnevi poezije in vina. V okviru letošnjega, 27. festivala Dnevi poezije in vina je sicer  v dneh od 21. do 26. avgusta  pripravljenih 60 dogodkov na Ptuju in  v 17 krajih v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem. Gostili bodo 18 pesnikov in pesnic iz 10 držav.

Tudi letos – 21. avgusta – se je ta ugledni mednarodni festival začel v Vrtu na Petanjcih s pesniškim branjem udeležencev češko-slovenske prevajalske delavnice, ki je pomenila tudi del posebne pozornosti, ki je bila namenjena sodobni češki poeziji v okviru letošnjih Dnevov poezije in vina. In tudi letos je bilo pesniško branje povezano z otvoritvijo nove razstave v Vrtu.

Predsednik uprave je uvodoma izrazil zadovoljstvo, da se uspešno nadaljuje sodelovanje Ustanove in založbe Beletrina, organizatorke Dnevov poezije in vina ter, da je Vrt spominov in tovarištva tudi letos eno njegovih  prizorišč. Župan občine Tišina Franc Horvat pa je v svojem pozdravnem nagovoru poudaril pomen takih dogodkov tudi za občino ter izrazil podporo Ustanovi  tudi za sodelovanje pri Dnevih poezije in vina.

Svojo poezijo so v Vrtu na Petanjcih brali in prevajali Barbara Jurša Potocco, Ondřej Lipár, Barbara Korun in Primož Čučnik, predstavili pa so tudi poezijo Petra Hruške in Marie Iljašenko, ki sta bila sicer odsotna iz objektivnih razlogov. Delavnico in pesniško branje je odlično moderirala Diana Pungeršič. Pesniškemu branju v Vrtu, kot prvemu dogodku letošnjih  Dnevov poezije in vina pa je dajala še dodatni pomen prisotnost programske vodje festivala Kristine Kočan, ki je vodenje festivala prevzela letos od dolgoletnega programskega vodje, pesnika, pisatelja, prevajalca in tudi velikega prijatelja Ustanove Aleša Štegra.

Pesniško branje v Vrtu je obogatil glasbeni trio »Falajček«, ki ga sestavljajo Miha Kavaš, Tjaša Šimonka Kavaš in Dani Kolarič.

Nič manj pomemben del dogajanja v Vrtu na Petanjcih 21. avgusta pa je bilo odprtje  razstave del udeležencev mednarodne likovne kolonije VINO-ART 2022.

Že od leta 2004 poteka v Dobrovniških goricah Mednarodna likovna kolonija Vino Art. Tega leta sta zakonca Vesna in Jože Seršen v okviru Društva za kulturo pitja vina povabila sodobne slovenske in tuje likovne ustvarjalce v idilično okolje vinorodnega, rahlo hribovitega sveta ob vznožju panonske nižine, da bi v njem ustvarjali svoja likovna dela. Ob strokovni pomoči posameznih sodelavcev in Občine Dobrovnik so se doslej zvrstili številni, s svojimi deli prepoznavni in uveljavljeni sodobni likovni umetniki, ki z ustvarjenimi deli bogatijo zakladnico kulturne dediščine, pomembne za širši kulturni prostor. Junija letos je bila organizirana že 19. kolonija.

Na letošnji že drugi predstavitvi del likovne kolonije VINO ART v Vrtu na Petanjcih so predstavljena dela udeležencev 18. kolonije v 2022. letu. Do oktobra so na ogled dela Igorja Banfija, Nikolaja Beera, Bogdana Čobala, Zdravka Dolinška, Matjaža Duha, Endreja Gönterja, Rada Jeriča, Željka Mucka, Darka Slavca, Viktorja Šesta in Klavdija Tutte ter kiparsko delo Ferenca Kiralyja.

Na razstavi predstavljene umetnike in njihova dela je izjemno uvodoma predstavil strokovni sodelavec Ustanove mag. Franc Obal.

Ponovno konkretno sodelovanje Ustanove in likovne kolonije VINO-ART pa je tudi ponovna potrditev povezanosti in sodelovanja med Ustanovo in občino Dobrovnik, ki je sicer tudi ena od ustanoviteljic Ustanove.

Druženje  v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih pa je bilo zaokroženo v znaku imen pesniškega festivala in likovne kolonije  s pokušnjo odličnih vin vinske kleti Marof, Anine kleti in »Z Miškovega lugaša«(domačija Miška Kranjca).

S celotnim pesniško-likovnim in glasbenim prepletom je Ustanova obeležila »Dan kulture v Vrtu spominov in tovarištva v avgustu«, kot je poudaril v svojem nagovoru predsednik uprave Ustanove Marjan Šiftar.

Lidija Cer Magdič
Marjan Šiftar