Ustanova Dr. Šiftarjeva fundacija https://www.dr-siftar-fundacija.org Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih Mon, 25 Oct 2021 07:43:37 +0000 sl-SI hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8.2 https://www.dr-siftar-fundacija.org/wp-content/uploads/2017/02/cropped-579998_316600125083015_1650069289_n-50x50.jpg Ustanova Dr. Šiftarjeva fundacija https://www.dr-siftar-fundacija.org 32 32 Svet Pomurske razvojne regije podpira delovanje Ustanove https://www.dr-siftar-fundacija.org/2021/10/novo-drevo-v-vrtu-2/ Mon, 25 Oct 2021 07:33:10 +0000 https://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8928 […]]]>  

SVET POMURSKE RAZVOJNE REGIJE PODPIRA DELOVANJE USTANOVE IN TUDI POBUD, DA VRT SPOMINOV IN TOVARIŠTVA DOBI STATUS SPOMENIKA DRŽAVNEGA POMENA

Petanjci, 15. oktober 2021; Svet pomurske razvojne regije je na današnji redni seji v Razkrižju obravnaval tudi informacijo o delovanju Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija ob njeni 25. obletnici njenega delovanja. Predsednik uprave Ernest Ebenšpanger in podpredsednik uprave Marjan Šiftar sta uvodoma spomnila, da je Svet obravnaval informacijo o delovanju Ustanove že pred tremi leti (16. oktobra 2018) in se zahvalila občinam in Svetu za vso dosedanjo podporo delovanju Ustanove, ki ima tudi pomemben regionalni pomen. Povzela sta »bilanco« delovanja Ustanove v minulih 25. letih (Vrt spominov in tovarištva je v zadnjih desetih letih obiskalo med 15 in 17.000 obiskovalcev, Ustanova je sama ali s partnerji organizirala doslej 12 mednarodnih simpozijev in okroglih miz, 73 predavanj, okroglih miz in Vanekovih večerov – na vseh skupaj je sodelovalo čez 100 uglednih gostov iz znanstvenega, kulturnega, dipomatskega, publicističnega in drugega javnega življenja iz Slovenije in tudi iz tujine; skupaj z OE Zavoda za šolstvo v M. Soboti je izvedla 11 literarnih natečajev, na katerih je skupaj sodelovalo 147 šol iz regije s skupaj 325. prispevki; v Vrtu je bilo pripravljenih 11 slikarskih razstav, izvedenih 5 likovnih kolonij, letos je bila že 19. ti. majska prireditev – največja vsakoletna prireditev v Vrtu, po zbranih podatkih in oceni se je nabralo več kot 1300 medijskih objav o delovanju Ustanove ; posebno razsežnost življenju v Vrtu in delovanju Ustanove daje sodelovanje z ZRC SAZU, ki ima v Vrtu že več kot deset let sedež svoje enote – Raiskovalne postaje Prekmurje). Še posebej sta spomnila tudi na številne aktivnosti s katerimi se je Ustanova neposredno in konkretno vključevala v številne pomembne projekte in aktivnosti v regiji, kot so bile aktivnosti povezane s kandidaturo občine Lendava za evropsko prestolnico kulture, zaščito Mure, obeleževanjem vloge in pomena jezikoslovca Avgusta Pavla, Miška Kranjca ob 110. obletnici njegovega rojstva, predstavljanjem uglednih likovnih umetnikov iz pomurskega okolja; Ustanova je bila vsestransko vključena v priprave in izvedbo programa obeleževanja 100. obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom; že tradicionalno je sodelovanjez drugimi pomembnimi institucijami v regiji – PIŠK, PAZU, Zveza Romov Slovenije…; sodelovanje z mladimi in šolami je razvejano in intenzivno; Ustanova ima že dolgo sklenjen tudi poseben sporazum o sodelovanju z JZ Krajinski park Goričko,…)

Poudarila sta odprtost Ustanove za pobude in predloge občin in Sveta, s katerimi bi bogatili delovanje Ustanove in življenje v Vrtu spominov in tovarištva. V razpravi so župani pohvalili in podprli delovanje Ustanove in poudarili njen velik pomen tudi za celotno regijo. Svet je to potrdil s soglasno sprejetim sklepom o podpori delovanju Ustanove in tudi izrečno podporo začetim aktivnostim Ustanove, da bi Vrt spominov in tovarištva dobil status kulturnega spomenika državnega pomena. Ker je pomemben in aktiven del identitete regije, kulturne in zgodovinske dediščine v regiji in Sloveniji in čezmejnega sodelovanja ter tako tudi specifičen deležnik kulturnega turizma.

Vsi prisotni župani in županje so prejeli v zahvalo za njihovo dosedanjo podporo knjigo Ernesta Ružiča, ki jo je Ustanova izdala letos.

]]>
In memoriam – pom. akad. dr. Cvetka Hedžet Tóth https://www.dr-siftar-fundacija.org/2021/10/in-memoriam-pom-akad-dr-cvetka-hedzet-toth/ Mon, 25 Oct 2021 07:27:50 +0000 https://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8923 Skupna spominska konferenca Pomurske akademije PAZU, Mestne občine Murska Sobota, Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije, Evangeličanske cerkvene občine Murska Sobota in Zveze združenj borcev za vrednote NOB.

]]>
Otvoritev razstave del akademskega slikarja in grafika Lojzeta Logarja https://www.dr-siftar-fundacija.org/2021/10/otvoritev-razstave-del-akademskega-slikarja-in-grafika-lojzeta-logarja/ Sat, 23 Oct 2021 05:06:19 +0000 https://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8918 […]]]> Vabljeni na otvoritev razstave del akademskega slikarja in grafika Lojzeta Logarja in na na svečano zasaditev močvirskega hrasta v spomin na taborišče Renicci (Italija). Prireditev bo 
v torek, 26. oktobra 2021, ob 10.30. uri v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih.

]]>
Akademik Igor Emri: “Kar sem delal, je bilo kot hobi” (Vestnik) https://www.dr-siftar-fundacija.org/2021/10/akademik-igor-emri-kar-sem-delal-je-bilo-kot-hobi-vestnik/ Thu, 21 Oct 2021 07:42:37 +0000 https://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8930

]]>
Novo drevo v Vrtu https://www.dr-siftar-fundacija.org/2021/10/novo-drevo-v-vrtu/ Mon, 18 Oct 2021 18:17:17 +0000 https://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8886 […]]]> Od konca septembra je naš Vrt spominov in tovarištva bogatejši za novo drevo. Beli gaber sta v spomin na znameniti igmanski marš zasadila Albin Bine Pibernik, najmlajši udeleženec tega legendarnega pohoda in Ibrahim Durmo, predsednik organizacijskega odbora tradicionalnega Igmanskega marša, ki poteka vsako leto januarja na planini Igman nad Sarajevom.

Prireditev v vrtu je je potekala ob prisotnosti velikega števila obiskovalcev, članov ZZB za vrednote NOB iz Ljubljane in KO ZB Zadobrova – Sneberje, kjer je Pibernik član in delegacije  SUBNOR Bosne in Hercegovine, kantona Sarajevo, kjer je Durmo podpredsednik. V prelepem okolju botaničnega vrta so sodelovali praporščaki prekmurskih veteranskih organizacij in s partizanskimi pesmimi pevska skupina Prekmurci, med udeleženci so bili tudi številni domačini, z županom občine Tišina, Francem Horvatom na čelu. Prireditev je povezoval Marjan Šiftar, član predsedstva ZZB za vrednote NOB Slovenije in podpredsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija, ki upravlja Vrt,  zbrane pa je nagovoril tudi Marijan Križman, predsednik slovenske borčevske organizacije. Spomine na tisto mrzlo januarsko noč leta 1942 pa je obudil Bine Pibernik, ki je letos je praznoval svoj 90. rojstni dan. Takrat pa je štel komaj 11-let, a sta ga starša vzela s seboj na pohod. Ibrahim Durmo je izrazil iskreno hvaležnost tako slovenski borčevski organizaciji kot tudi Ustanovi dr. Šifrarjeva fundacija, ker bo drevo trajen spomin na to znamenito jugoslovansko partizansko epopejo.

Igmanski marš je potekal v noči med 27. in 28. januarjem leta 1942, ko se je 1. proletarska brigada, v kateri je bilo ob ustanovitvi tudi 23 Slovencev, med njimi Albin in Julka Pibernik s sinom Albinom, iz Romanije napotila mimo Sarajeva in preko Igmana v osvobojeno Fočo. A zimske razmere so bile dramatične, saj se je ob zelo visoki snežni odeji temperatura spustila tudi do minus 38 stopinj. Pohod, ki je trajal 18 ur, se je zaradi težkih razmer in nečloveških naporov borcev zapisal v zgodovino partizanskega boja kot legendarni. Človeški davek je bil hud, okoli 170 borcem so morali v bolnišnici v Foči amputirali pomrzle dele telesa.  Med njimi je bila tudi Binetova mama Julka Pibernik, ki je zaradi  posledic ozeblin umrla, oče pa je bil ranjen. Za malega Bineta je nekaj mesecev, dokler se oče ni pozdravil, skrbel sam Tito, saj je bila njegova mama Titova predvojna tovarišica in prijateljica.

Pibernikova sta bila predvojna komunista, v začetku druge svetovne vojne je bila družina z Jesenic izseljena v Užice. Oba starša, oče Albin kot komandir slovenske čete Ivana Cankarja in mama Julka kot pomočnica političnega komisarja čete sta se takoj vključila v partizansko gibanje. Po mamini smrti sta se avgusta leta 1942 oče in Bine vrnila v Slovenijo, oče se je vključil v partizanske enote, a je padel pod streli vaških straž v Ravnah na Blokah leta 1943, za sina pa so skrbeli sorodniki. Po vojni  se je Bine s pomočjo Svetozarja Rankovića izšolal za pilota, nekaj let je služboval v JLA, nato pa do upokojitve kot pilot v Adria Airways. Leta 1983 so posneli tudi film Igmanski marš,  kjer je Binetovo mamo igrala Milena Zupančič, očeta pa Radko Polič. Že desetletja pa v BiH ob obletnicah organizirajo spominski pohodi po poteh Igmanskega marša, ki vse bolj prerašča v pomemben protifašistični shod, ki se ga vsako leto udeleži več tisoč protifašistov iz vseh držav nekdanje Jugoslavije.

 

Gostje iz SUBNOR Bosne in Hercegovine, kantona Sarajevo, so se srečali tudi s Štefanom Pavlinjekom, saj je njegovo podjetje Roto prisotno tudi v njihovi državi, udeleženci slovesnosti zasaditve drevesa pa so druženje nadaljevali v Lovenjakovem dvoru in si ob povratku ogledali še doživljajski park Expano, trenutno največjo prekmursko znamenitost.

 

Besedilo in foto: Jožica Hribar

[See image gallery at www.dr-siftar-fundacija.org] ]]>
Vabilo – Vanekov večer – prof. dr. Igor Emri https://www.dr-siftar-fundacija.org/2021/10/vabilo-vanekov-vecer-prof-dr-igor-emri/ Thu, 07 Oct 2021 18:59:57 +0000 https://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8858 […]]]> Vabimo vas na Vanekov večer z na temo “Na raziskavah temelječe inovacije – razvojna priložnost Slovenije”. Gost bo akademik, prof. dr. Igor Emri, (Murski Sobota, 1952), ki sodi med najuglednejše slovenske znanstvenike v svetovnem okviru. Dogodek bo v torek, 12. oktobra, ob 18. uri v Pokrajinski in študijski knjižnici v M. Soboti.

]]>
Beli gaber bo utrjeval Spomin (Vestnik) https://www.dr-siftar-fundacija.org/2021/10/beli-gaber-bo-utrjeval-spomin-vestnik/ Thu, 07 Oct 2021 17:33:51 +0000 https://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8879

]]>
Zadnji živeči udeleženec Igmanskega marša na Petanjcih zasadil beli gaber (vestnik.si) https://www.dr-siftar-fundacija.org/2021/09/zadnji-ziveci-udelezenec-igmanskega-marsa-na-petanjcih-zasadil-beli-gaber-vestnik-si/ Tue, 28 Sep 2021 17:29:23 +0000 https://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8870

Vir: https://vestnik.si/clanek/aktualno/foto-zadnji-ziveci-udelezenec-igmanskega-marsa-na-petanjcih-zasadil-beli-gaber-908513

]]>
Gaber v pomin na Igmanski Marš v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih (Vestnik) https://www.dr-siftar-fundacija.org/2021/09/gaber-v-pomin-na-igmanski-mars-v-vrtu-spominov-in-tovaristva-na-petanjcih-vestnik/ Sun, 26 Sep 2021 17:29:48 +0000 https://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8875

Vir: https://www.ovtar24.si/predstavljamo/item/763-gaber-v-spomin-na-igmanski-mars-v-vrtu-spominov-in-tovaristva-na-petanjcih

]]>
Občina Radenci ali spreminjanje resnice v “resnico” (Večer) https://www.dr-siftar-fundacija.org/2021/09/obcina-radenci-ali-spreminjanje-resnice-v-resnico-vecer/ Thu, 16 Sep 2021 17:31:56 +0000 https://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8877

]]>