Ustanova Dr. Šiftarjeva fundacija http://www.dr-siftar-fundacija.org Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih Wed, 10 Oct 2018 12:28:24 +0000 sl-SI hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.8 http://www.dr-siftar-fundacija.org/wp-content/uploads/2017/02/cropped-579998_316600125083015_1650069289_n-50x50.jpg Ustanova Dr. Šiftarjeva fundacija http://www.dr-siftar-fundacija.org 32 32 Vanekov večer z dr. Martinom Premkom http://www.dr-siftar-fundacija.org/2018/10/vanekov-vecer-z-dr-martinom-premkom/ Wed, 10 Oct 2018 06:15:49 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=7388 […]]]> Vabljeni na Vanekov večer na temo “Matjaževa vojska” – zloraba zgodovine v politične namene, ki bo v četrtek, 18. oktobra 2018 v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti.

]]>
Ko so bile v Prekmurju sanje o priključitvi vse bližje http://www.dr-siftar-fundacija.org/2018/10/ko-so-bile-v-prekmurju-sanje-o-prikljucitvi-vse-blizje-2/ Mon, 08 Oct 2018 15:14:48 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=7385 […]]]> GRAD NA GORIČKEM, 4. OKTOBRA 2018 – Prvi oktobrski četrtek je bil za Ustanovo dr. Šiftarjeva fundacija eden vsebinsko najbogatejših dni v letu. Po postavitvi Miškovega lugaša in otvoritvi razstave del mladih ustvarjenih na likovni koloniji ter po slovesnosti ob zaključku literarnega natečaja Stoletje slovenskega Prekmurja se je dan prevesil v večer in sledil je še četrti dogodek dneva, pri katerem je ustanova aktivno sodelovala. V EVROPSKEM LETU KULTURNE DEDIŠČINE je skupaj z Javnim zavodom Krajinski park Goričko, s katerim že dolgo in uspešno sodeluje, pripravila literarno-glasbeni večer KO SO BILE V PREKMURJU SANJE O PRIKLJUIČITVI VSE BLIŽJE, in sicer v gradu pri Gradu na Goričkem. To je bil večer prekmurske besede in glasbe. V dno duše so se nas dotaknila prekmurska besedila, ki sta jih brala ali pripovedovala zgodovinarka dr. Klavdija Sedar ter avtor in poznavalec besedil v porabščini Laci Holec iz Andovec. Domača glasba je posebej blago zvenela, ker so jo iz instrumentov zvabljali trije mladi fantje – osnovnošolci Jakob, Luka in Izak. Vsem, ki nam je prekmurski jezik pravzaprav materni jezik, je bilo pri duši toplo tudi zato, ker smo ta večer vsi govorili samo v svojem domačem jeziku. Tudi direktorica Krajinskega parka Goričko Stanka Dešnik ter predsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Ernest Ebenšpanger in njen podpredsednik Marjan Šiftar. In prijetno je bilo slišati tudi nekaj obetavnih novic. Pred dnevi je bil premierno predvajam prekmurski film Štefana Kardoša Pout, naslednji, katerega avtor je igralec Evgen Car, snemanje pa omogoča Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, že nastaja, tu pa so tudi prvi konkretni rezultati projekta, katerega cilj je izbirni predmet Prekmurski jezik in kultura v šolah. Koordinator projekta je posebna strokovna delovna skupina v okviru Prekmurskega društva general Maister Murska Sobota, ki jo vodi prekmurski rojak dr. Hotimir Tivadar, profesor slovenskega jezika na ljubljanski filozofski fakulteti. Kot prvi konkreten korak so to šolsko leto na nekaterih prekmurskih osnovnih šolah že začeli delovati krožki prekmurskega jezika in kulture. Večer nas je prepričal, da nas ta naš prekmurski jezik od nekdaj drži pokonci in ga s ponosom govorimo.

[See image gallery at www.dr-siftar-fundacija.org] ]]>
Kranjčev “lugaš” ob 110. obletnici pisateljevega rojstva http://www.dr-siftar-fundacija.org/2018/10/kranjcev-lugas-ob-110-obletnici-pisateljevega-rojstva/ Mon, 08 Oct 2018 15:08:43 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=7383 […]]]> PETANJCI, 4. oktobra 2018 – Tudi Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija se je pridružila obeleževanju 110. obletnice rojstva pisatelja Miška Kranjca s posebno slovesnostjo v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, s katero je še dodatno obogatila zaključek letošnjega literarnega natečaja za osnove in srednje šole v Pomurju.

V Vrtu smo postavili manjši “lugaš” in zasadili trs iz Kranjčevega vinograda, za katerega že dalj časa zgledno skrbi občina Velika Polana. “Lugaš” in trs iz Kranjčevega vinograda sta, kot je poudaril na slovesnosti župan občine v. Polana mag. Damjan Jaklin, darilo občine vrtu in ustanovi, s katerim se naj še dodatno spominjamo velikega pisatelja in njegove desetletja dolge  povezanosti  tudi z vrtom na Petanjcih in njegovim ustanoviteljem dr. Vanekom Šiftarjem.. Podpredsednik uprave ustanove Marjan Šiftar je ob tem spomnil, da se je sodelovanje in prijateljevanje Miška Kranjca in Vaneka Šiftarja začelo že v predvojnem obdobju, ko je njiju in Miškovega brata, pesnika Naceta Kranjca Pajlina med drugim tesno povezovalo sodelovanje pri izdajanju “Mladega Prekmurca”. Tudi Kranjčevi prispevki v “Mladem Prekmurcu” so še danes zanimivo branje, s številnimi še vedno aktualnimi sporočili, je poudaril podpredsednik uprave in še posebej spomnil na njegov zapis o kulturnem razvoju Prekmurja ob 20-letnici združitve Prekmurja z matico. Spomnil je na tesno in iskreno prijateljevanje v povojnem obdobju, ki ga  potrjuje tudi njuna javno objavljena korespondenca, v kateri je kot vodilo in usmeritev za delovanje ustanove in vsebine Vrta spominov in tovarištva na Petanjcih  še posebej pomenljiva Kranjčeva vizionarska spodbuda prijatelju Vaneku iz januarja 1960. leta: “..mi potrebujemo neko zbirališče, ki ne bo tečajniško in komisijsko, kamor bodo ljudje radi prihajali…”.

Z “lugašem” in trto je – ob že pred leti postavljenem manjšem kozolcu- ki je bil darilo Senožet, kjer je Miško Kranjec preživel svoja zadnja tudi zelo ustvarjalna leta,  le še dodatno obogaten trajen spomin na velikega prijatelja “Šiftarjevine”.

Slovesnosti so se udeležili, poleg župana domicilne občine Tišina Franca Horvata in župana občine Velika Polana, mag. Damjana Jaklina, med drugimi gosti tudi dr. Marjan Toš, dolgoletni direktor Centra judovske kulture Sinagoga v Mariboru in dr. Robert Hajzson, direktor Panonskega inštituta gradiščanskih Hrvatov.

[See image gallery at www.dr-siftar-fundacija.org] ]]>
“Murska deklica” – likovna razstava del mladih ustvarjalcev http://www.dr-siftar-fundacija.org/2018/10/murska-deklica-likovna-razstava-del-mladih-ustvarjalcev/ Mon, 08 Oct 2018 15:01:45 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=7337 […]]]> PETANJCI, 4. oktobra 2018 – Dragocena obogatitev letošnjega zaključka zdaj že tradicionalnega literarnega natečaja za mlade ustvarjalce v pomurskih osnovnih in srednjih šolah je bila otvoritev razstave del nastalih na likovni koloniji učencev OŠ Gornja Radgona in OŠ Tišina.

Pod vodstvom mag. Saše Bezjak, akademske slikarke in profesorice umetnosti, in ob podpori vodstev obeh šol ter sodelovanju profesorja umetnosti Damjana Sovca, učitelja z OŠ Gornja Radgona, je 15 učencev iz obeh šol ustvarjalo na spomladanski likovni koloniji v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih na temo “Murska deklica”.

Motiv za celodnevno ustvarjanje je bila reka Mura. Njej in njeni povezanosti z vrtom na Petanjcih je bil dan poseben poudarek že v uvodni predstavitvi zgodovine  vrta, njegovih značilnosti in posebnosti ter življenja v njem. Sodelujoče učenke in učenci so v uvodnem delu kolonije spoznali in preizkusili likovne tehnike kolaž, frontaž in asemblaž. Slednje tehnike, pri kateri lepimo različne dodatke, prej niti niso poznali. Na voljo so jim bili razni predmeti, samoiniciativno pa so lahko uporabili tudi naravne materiale – liste, veje in podobno, ki so jih dodajali v svoje kompozicije. Za inspiracijo so prebrali poezijo Jadranke Klobučar Gros z naslovom Mura. Za konec pa so si ogledali še kratek dokumentarni film “Mura pije mi”, ki ga je posnel osnovnošolec Jakob Vogrinec.
Ob otvoritvi razstave teh zanimivih skupinskih likovnih izdelkov je bilo poudarjeno, da s kolonijo in razstavo Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija še naprej uspešno nadaljuje sodelovanje  z mladimi in spodbuja njihovo ustvarjalnost, kar so njene prednostne programske usmeritve,v konkretnem primeru pa prispeva tudi k bogatitvi sodelovanja mladih z obeh bregov Mure.

Razstava je odprta vsak dan v delovnem času, ogled pa je možen tudi zunaj delovnega čas, in sicer po poprejšnjem dogovoru  s sodelavci ustanove ( tel.: 040 213 910).

[See image gallery at www.dr-siftar-fundacija.org] ]]>
Jubilej Etelke Korpič Horvat http://www.dr-siftar-fundacija.org/2018/10/jubilej-etelke-korpic-horvat/ Sun, 07 Oct 2018 09:06:56 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=7318 […]]]> MARIBOR, 5. oktobra 2018 – Na pravni fakulteti mariborske univerze so s prijetnim dogodkom, katerega pobudnica je bila Darja Senčur Peček, presenetili aktualno ustavno sodnico in predavateljico na fakulteti doc. dr. Etelko Korpič Horvat ob njenem lepem življenjskem jubileju – sedemdeseti obletnici. Slovesnosti, ki je bila za slavljenko veliko presenečenje, so se udeležili profesorski zbor, bivši sodelavci, predsednica Ustavnega sodišča dr. Jadranka Sovdat, predstavniki Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija in PAZU, nazdravit pa so ji prišli tudi prekmurski odvetniki in notarji. Lepim željam in dobrim mislim predstavnikov prisotnih ustanov namenjenim slavljenki se je pridružila tudi pesem v izvedbi odličnega moškega pevskega zbora Slava Klavora iz Maribora, ki je tudi prijateljski zbor Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija, v kateri slavljenka z veseljem sodeluje. Dan pred jubilejem je bila tudi slavnostna govornica na tradicionalni prireditvi Ustanove Ograček mladih talentov na Tišini.

Na priložnostni slovesnosti v Mariboru je bila posebno presenečenje za slavljenko predstavitev njene knjige Teorija in praksa, pravo in življenje, ki je izšla prav ob njenem 70-letnem jubileju. Skupaj so jo založili mariborska pravna fakulteta, UŠF in PAZU. Čestitke so kar deževale, slovesnost pa je izzvenela v prijetno druženje.

[See image gallery at www.dr-siftar-fundacija.org] ]]>
Stoletje slovenskega Prekmurja v besedilih mladih http://www.dr-siftar-fundacija.org/2018/10/stoletje-slovenskega-prekmurja-v-besedilih-mladih/ Sun, 07 Oct 2018 08:58:04 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=7315 […]]]> PETANJCI, 4. oktobra 2018 – V Vrtu spominov in tovarištva ter na Tišini je bil ta dan zanimiv in vsebinsko bogat. Ob robu mogočnih dreves bo odslej domoval tudi LUGAŠ Z MIŠKOVO TRTO , ki ga je ob 110. obletnici rojstva pisatelja Miška Kranjca vrtu podarila Občina Velika Polana, v dvorani raziskovalnega centra SAZU pa je na ogled razstava likovnih del na temo Murska deklica, ki so jih učenke in učenci Osnovne šole Gornja Radgona ustvarili poleti. Na osrednjem dogodku v tišinski občinski dvorani pa so že deveto leto po vrsti s podelitvijo priznanj najboljšim in kulturnim programom zaključili literarni natečaj OGRAČEK MLADIH TALENTOV – tokrat na temo Stoletje slovenskega Prekmurja.

Slavnostna govornica prof. dr. Etelka Korpič Horvat je v uvodnem delu nagovora poudarila:

»Ideja zaslužnega profesorja dr. Vaneka Šiftarja, stvaritelja Vrta spominov in tovarištva, da naj ima vrt tudi vlogo šole v naravi, se uresničuje že devet let. Tako Vanek kot akademik dr. Anton Vratuša – Vran, ki je ustvaril idejo organiziranja leposlovnih natečajev Ograček mladih talentov, bi, če bi danes sedela z nami v tej dvorani, prepričana sem, bila zadovoljna z doseženim. Ograček mladih talentov je vsako leto večji in pridelek bogatejši. Vsebine zapisov osnovnošolcev in srednješolcev dajejo vrtu dušo, mu vdihujejo življenje, nas bralce pa spominjajo na preteklost, odsevajo sedanjost in spodbujajo razmišljanje o prihodnosti, predvsem o vpetosti v življenje Prekmurja. Ustvarjalnost mladih lebdi nad vrtom v vseh letnih časih, in vrt je postal in bo ostal trajen simbol povezanosti, strpnosti in odprtosti do sveta.«

Ozrla se je tudi na aktualno dogajanje po svetu in izpostavila pomen bližnje stote obletnice priključitve Prekmurja Sloveniji.

»Živimo v nemirnem času, v katerem nas povezuje splet; v času, ko svetovne velesile povzročajo napetosti, v času, ko ni prizadevanj za skupen razvoj, ki bi koristil vsem ljudem sveta, za razvoj, ki bi ohranjal čisto okolje in varoval naravo ter skrbel za blaginjo ljudi in spoštovanje človekovih pravic. Zato je prav, da se zavedamo, da blaginja ni dana vsem, da sporočamo, da mir in svoboda ustvarjata dobro v sobivanju in spoštovanju različnosti, da ne želimo postavljati meja med svetovi.

Kljub temu, da je Prekmurje več stoletij ostalo izven meja slovenskega ozemlja, se je v tej pokrajini ohranil slovenski jezik s prevodom Nove zaveze svetega pisma Štefana Kuzmiča in Mikloša Kuzmiča. Nastala bi tudi slovnica prekmurščine, če ne bi madžarizacija posegla v izdajo. V tem panonskem prostoru se je prekmurščina ohranila kot edini knjižni jezik, ki je ostal po oblikovanju enotnega slovenskega knjižnega jezika. To je bilo in je pomembno za ohranjanje narodne identitete in upam trditi, da je prekmurska skupnost preživela zato, ker je ustvarila svojo narodno identiteto.«

Danes kamenček v ustvarjalnosti pokrajine predstavlja tudi Ograček mladih talentov. »Ne povezuje le učiteljev in učencev, povezuje vse nas in s svojim inovativnim načinom dela ter ustvarjalnostjo bogati naša življenja. Zapisane misli so povezane z življenjem v Prekmurju – tako kot je bil Vanek povezan z Romi, tako kot se je matematik in astrolog Kepler zatekal na Petanjce in kot se je razvila prijateljska vez med Vanekom in Miškom, ki jo bo poslej simbolizirala prav na današnji dan zasajena Miškova trta v Vrtu spominov in tovarištva, in kot se tu v sodelovanju z ZRC SAZU razvija humanistični center,ki bogati ne samo Prekmurje, temveč širšo Slovenijo in sega tudi čez njene meje. Ali kot je zapisala Helena Balažic v sestavku z naslovom Moj sosed: Kultura seže tja, do koder seže sonce.«

Pred podelitvijo priznanj je prof. dr. Etelka Korpič Horvat mladim avtorjem čestitala in se jim zahvalila za njihovo delo ter jim zaželela uspehov tudi, ko bodo morda kot prekmurska štorklja poleteli v druge kraje in se vračali v domačo pokrajino, kjer bodo vedno doma in kjer bodo našli v Vrtu spominov in tovarištva, v katerega so vgradili svoj kamenček, svoj prispevek. V družbi predsednika uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Ernesta Ebenšpangerja in predstojnice enote Zavoda za šolstvo v Murski Soboti Irene Kumer, ki v okviru fundacije že vsa leta vodi projekt Ograček mladih talentov, pa je slavnostna govornica podelila še priznanja najboljšim mladim ustvarjalcem.

Na letošnjem že devetem natečaju Ograček mladih talentov so bili nagrajeni za svoje literarne prispevke na temo Stoletje slovenskega Prekmurja osnovnošolci Sebastijan Gomboc, Osnovna šola Sveti Jurij v občini Rogašovci, Tjaša Vršič in Diana Šterman-OŠ Veržej, Sara Balažic-OŠ I. M. Sobota, Ana Trajber-OŠ Kobilje, Alex Horvat-OŠ Grad, Nejc Hanc-OŠ Sveti Jurij in Pia Kuhar-OŠ Tišina ter srednješolci Niko Farič-Gimnazija Frana Miklošiča Ljutomer, Nina Benkič- Srednja zdravstvena šola M. Sobota in Nina Bahun-Srednja zdravstvena šola M. Sobota.

V kulturnem programu so sodelovali pevski zbor Mavrica z osnovne šole Tišina ter dijaki in dijakinje ljutomerske gimnazije.

[See image gallery at www.dr-siftar-fundacija.org] ]]>
Podpora kandidaturi Občine Lendava za EPK 2025 http://www.dr-siftar-fundacija.org/2018/10/podpora-kandidaturi-obcine-lendava-za-epk-2025/ Wed, 03 Oct 2018 16:39:26 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=7289 […]]]> V Ustanovi dr. Šiftarjevi fundaciji (UŠF) v minulih dveh letih posebno pozornost namenjamo pripravam kandidature Občine Lendava za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025, kajti UŠF podpira dejavnosti svojih ustanoviteljic – in Občina Lendava je med njimi – in ker je kandidatura sama po sebi pomembna akcija širših dimenzij. Lendava ima s svojim potencialom, premnogimi kakovostnimi vsebinami, bogato in raznoliko tradicijo, izjemno kulturno dediščino ter raznovrstnimi kulturnimi in drugimi uspešnimi projekti več kot odlične možnosti za osvojitev naziva evropske kulturne prestolnice, zato ima tudi sama kandidatura, vse aktivnosti za njeno pridobitev in seveda vse aktivnosti v okviru EPK in po njem velik pomen, poleg tega pa je:

– taka kontinuirana aktivnost pomembna za občino, Prekmurje in pomursko regijo;

– odlična priložnost za afirmacijo, promocijo izjemnega zgodovinskega in kulturnega bogastva tega prostora, njegove izjemne večplastne multikulturnosti, vzornega sožitja med Slovenci, Madžari in drugimi tu živečimi manjšinami ter njenega še večjega uveljavljanja kot pomembnega razvojnega in povezovalnega potenciala;

– lahko pomemben element večplastne identitetne politike;

– izjemna priložnost za krepitev in bogatitev čezmejnega sodelovanja in utrjevanje pomurske regije v srednjeevropskem prostoru, na križpotju vzhoda in zahoda, severa in juga.

Iz navedenih razlogov UŠF podpira dosedanja prizadevanja Občine Lendava pri pripravah za kandidaturo EPK 2025 in bo po svojih močeh to še naprej, saj verjamemo, da bodo pobuda in aktivnosti Občine Lendava prepoznane tudi v drugih okoljih – drugih lokalnih skupnostih v regiji, javnih ustanovah in civilno družbenih organizacijah in skupnostih – kot koristna, skupna akcija. Prav tako smo prepričani, da je kandidatura lahko ena izmed najpomembnejših skupnih, povezovalnih projektov vseh različnih deležnikov v regiji, ki nam je skupno povezovanje lokalnih, regijskih in širših pobud in aktivnosti v javnem interesu in je vodilo našega delovanja. 

UŠF pozdravlja sklenitev Dogovora o partnerskem sodelovanju z MO Murska Sobota, lokalnimi skupnosti iz sosednjih prijateljskih držav Hrvaške in Madžarske in več nevladnih organizacij. Po svojih močeh si bo prizadevala za širitev partnerskih povezav in vseh drugih oblik sodelovanja kar najširšega kroga različnih organizacij in ustanov, ki bi lahko s svojim delovanjem bogatili samo kandidaturo, aktivnosti v času EPK in tudi trajnejše vzajemno in širše družbeno ter čezmejno sodelovanje.

UŠF bo še posebno pozornost namenjala prizadevanjem, da bo kandidatura Občine Lendava in njenih partnerjev prepoznana kot širše pomemben trajnostni projekt in zato tudi formalno sprejeta kot kandidatura RS za EPK 2025.

Dokument je uprava Ustanove, na podlagi več predhodnih razprav in potrditve v Programskem svetu Ustanove, sprejela na svoji 6. seji, 17. septembra 2018.

Predsednica Programskega sveta:
dr. Klaudija Sedar

Predsednik uprave:
Ernest Ebenšpanger

Dokument (PDF)

]]>
Ko so bile v Prekmurju sanje o priključitvi vse bližje http://www.dr-siftar-fundacija.org/2018/10/ko-so-bile-v-prekmurju-sanje-o-prikljucitvi-vse-blizje/ Wed, 03 Oct 2018 16:29:51 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=7286 Vabljeni na literarno-glasbeni večer v počastitev zgodovinske prelomnice prekmurskih Slovencev, ki bo v četrtek, 4. oktobra 2018 ob 17.00, na Gradu.

]]>
Trst, Ljubljana, Dunaj in širni svet (Porabje) http://www.dr-siftar-fundacija.org/2018/09/trst-ljubljana-dunaj-in-sirni-svet-porabje/ Thu, 27 Sep 2018 07:25:41 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=7395

]]>
Zaključek literarnega natečaja “Stoletje slovenskega Prekmurja” http://www.dr-siftar-fundacija.org/2018/09/zakljucek-literarnega-natecaja-stoletje-slovenskega-prekmurja/ Wed, 26 Sep 2018 06:53:22 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=7281 […]]]> Ustanova Dr. Šiftarjeva fundacija in Zavod RS za šolstvo OE Murska Sobota vabita na podelitev priznanj in zahval literarnega natečaja “Stoletje slovenskega Prekmurja” in postavitev “lugaša” z Miškovo trto, ter odprtje razstave spomladanske likovne kolonije učencev OŠ Gornja Radgona. Prireditev bo 4. oktobra 2018 v kulturni dvorani na Tišini in v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih.

]]>