Ustanova Dr. Šiftarjeva fundacija http://www.dr-siftar-fundacija.org Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih Sat, 11 Jan 2020 21:31:38 +0000 sl-SI hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.2 http://www.dr-siftar-fundacija.org/wp-content/uploads/2017/02/cropped-579998_316600125083015_1650069289_n-50x50.jpg Ustanova Dr. Šiftarjeva fundacija http://www.dr-siftar-fundacija.org 32 32 Poslovil se je Ernest Ružič http://www.dr-siftar-fundacija.org/2020/01/poslovil-se-je-ernest-ruzic/ Sat, 11 Jan 2020 21:03:27 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8221 […]]]> PETANJCI, 11. januarja 2020 – Pretresla nas je jutranja vest, da nas je zapustil naš Erni.

Komaj se je začelo leto, v katerem naj bi izšla  monografija njegovih najzanimivejših spominov o novinarskem delu med zamejskimi Slovenci, predvsem v Avstriji in na Madžarskem, se je še pred njenim izidom moral za vedno posloviti Ernest Ružič, upokojeni novinar, pisatelj, pesnik in tudi dolgoletni aktiven sodelavec Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija. Bil je naš dolgoletni nepogrešljivi sodelavec, aktiven član programskega sveta ustanove od njenih začetkov. Neizbrisljivo sled o delu ustanove pa je zapustil tud v svojih javno objavljenih člankih v različnih medijih. Bil je sourednik več zbornikov, ki jih je izdala ustanova. V njih je sodeloval tudi kot avtor publicističnih prispevkov, najpogosteje o aktualnih narodnostnih vprašanjih. Pečat, ki ga je s svojim delom dal ustanovi, je neizbrisljiv, njegovo slovo pa pušča vrzel na področju, s katerim se je s predanostjo in samo njemu lastno srčnostjo ukvarjal.

Svoje bogato in ustvarjalno poklicno pot je posvetil novinarstvu, predvsem spremljanju problematike slovenskih narodnostnih skupnosti na Madžarskem in v Avstriji. Poklicno novinarsko pot je začel leta 1965 na RTV Slovenija in čeprav je vso službeno kariero preživel v okrilju nacionalne RTV hiše, je bilo njegovo delo raznoliko in zanimivo – od dopisnika Radia Slovenija iz Pomurja, novinarja v uredništvu oddaj za Slovence po svetu, redaktorja televizijske oddaje Mostovi-Hidak – do specializiranega novinarja za spremljanje problematike zamejskih  Slovencev v Porabju na Madžarskem in v Avstriji. Bil je tudi zunanji sodelavec več slovenskih časopisnih hiš, posebej pa se je angažiral pri zamejskih medijih.

Ob angažiranem novinarskem delu si je znal vzeti čas za še eno veliko ljubezen življenja –literarno ustvarjanje. Izdal je tri romane in osem pesniških zbirk, med njimi nekatere v sodelovanju z drugimi avtorji. 

Leta 2011 ga je  takratni predsednik  države dr. Danilo Turk odlikoval z redom za zasluge Republike Slovenije za razvoj in ohranjanje Slovencev na Madžarskem in za ustvarjanje plodnih stikov in sodelovanja med Madžarsko in Slovenijo.

Sodelavec, delovni tovariš, prijatelj, naš dragi Erni nam bo ostal v trajnem spominu.

Vodstvo Ustanove

]]>
Tradicionalno druženje ob listju http://www.dr-siftar-fundacija.org/2019/12/tradicionalno-druzenje-ob-listju-3/ Mon, 02 Dec 2019 08:40:49 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8193 […]]]> PETANJCI, 29. novembra 2019 – Tradicionalna jesenska akcija Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija DRUŽENJE OB LISTJU je letos zaradi tople jeseni in deževnih dni počakala do predzadnjega novembrskega dne, sicer pa se je vsakoletna zgodba ponovila . Delo in druženje sta tudi tokrat povezala sodelavce, podpornike in prijatelje fundacije. Družno smo pograbili letošnjo bogato bero listja, ki so ga pred zimskim počitkom odložila spominska drevesa v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih. Ob delu in druženju smo se razveselili tudi večje skupine obiskovalcev – članov Združenja borcev in simpatizerjev KO Bodonci, ki so si z zanimanjem ogledali spominska drevesa in prisluhnili zgodbam o njih.

[See image gallery at www.dr-siftar-fundacija.org] ]]>
Vanekovo stoletje (Porabje) http://www.dr-siftar-fundacija.org/2019/11/vanekovo-stoletje-porabje/ Thu, 28 Nov 2019 19:44:58 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8210

]]>
Monografija o Vanekovem stoletju (Vestnik) http://www.dr-siftar-fundacija.org/2019/11/monografija-o-vanekovem-stoletju-vestnik/ Thu, 21 Nov 2019 19:31:38 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8202

]]>
Pravice in resnice Vanekovega stoletja http://www.dr-siftar-fundacija.org/2019/11/pravice-in-resnice-vanekovega-stoletja/ Tue, 19 Nov 2019 20:31:14 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8162 […]]]>

»Razni vetrovi / nametli / velike in male črke – / Pomešali in zmešali: / smisel, pomen in jasnost besed – / pravice in resnice!« (Iz Šiftarjeve pesniške zbirke Orumeneli listi)

Murska Sobota, 13. november – Leto stote obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF) sklenila s še enim presežkom: spominsko slovesnostjo  ob izidu zbornika Vanekovo stoletje. Lepo obiskanega hommaga (poklonitve oz. počastitve) stoletnice rojstva in dvajsetletnice smrti prof. dr. Vaneka Šiftarja v sredo zvečer, 13. novembra v soboški Pokrajinski in študijski knjižnici (PIŠK) se je udeležilo več kot stopetdeset ljudi.

»Bil je človek, ki je razmišljal o smislu človekovega bivanja na življenski ravni. Vse, česar se je lotil, je odsevalo znanstvenika in razumnika, ki sta mu svoj pečat dala čas in prostor, v katerem je živel in nihče pošten ne more reči, da si ni prizadeval za duhovno zbirališče,«meni o njem zaslužni profesor Univerze v Mariboru (UM) in nekdanji dekan mariborske Pravne fakultete prof. dr. Franc Pernek. Domačija Šiftarjevih v Vrtu spominov in tovarištva (VST) na Petanjcih v občini Tišina je simbolno prerasla v »duhovno zbirališče« (ne le teh)  treh med seboj povezanih markantnih Prekmurcev: Vaneka Šiftarja, njegovega prijatelja, akademika prof. dr. Antona Vratuše (1915-2017) in nadaljevalca njunega dela, lani umrlega mag. Franca Kuzmiča. Njihovemu življenju in delo so tudi posvečeni prispevki – vseh je v treh delih petintrideset – v že tretjem Šiftarjevem zborniku. Uredila ga je pomurska akademikinja dr. Darja Senčur Peček, redna profesorica na Pravni fakulteti UM, na ovitku trdo vezane publikacije v nakladi tristo izvodov je domiselno umeščena grafika Vanekove karikature avtorja Ladislava Kondorja. Recenzenta sta bila zaslužni profesor UM dr. Silvo Devetak in akademik prof. dr. Marko Jesenšek z mariborske Filozofske fakultete.

V zaznamovanje letošnje stoletnice priključitve Prekmurja k matici je pravnik, univerzitetni profesor, raziskovalec, publicist, romolog, urednik, pesnik in politik,  zaslužni profesor UM, snovalec UŠF in tvorec VST, eden izmed idejnih vodij Mednarodnega kulturno zgodovinskega simpozija Modinci (Mogersdorf), soustanovitelj PIŠK, Pomurskega muzeja in Panonskega raziskovalnega centra na Gradiščanskem, vstopil že maja letos, ko mu je UŠF v VST na Petanjcih posvetila osemnajsti dan spominov in tovarištva z naslovom Naši zakladi.

»Kdaj? / Da, jutri, ne zdaj! / Zdaj je že dovolj, / ruši se včeraj in danes. / Prah z dlani otresa si človek!« (Vanek Šiftar maja 1971)

Novo spominsko-znanstveno monografijo so pri Univerzitetni založbi UM izdali UŠF, Pravna fakulteta UM ter Inštitut za narodnostna vprašanja v Ljubljani, ti so tudi organizirali lepo obiskano prireditev s predstavitvijo knjižnega dela Vanekovo stoletje. Upokojeni diplomat Ferenc Hajoš se je Vaneka Šiftarja, »človeka izjemnih kvalitet, ki je kljub temu ostal skromen«, spomnil iz obdobja, ko je pri njem kot preiskovalnem sodniku na soboškem okrožnem sodišču začel s sodniškim pripravniškim stažem in ko je Šiftar – »še v času, ko so nas ločevala minska polja in žična ograja« – pripravil obisk in »vodil prvo slovensko pomursko uradno delegacijo, bil sem njen član, v sosednjo madžarsko županijo«.

Z Vanekovimi pesniškimi verzi prepleteno spominsko slovesnost so nadaljevali še nekateri avtorji besedil v zborniku skupaj s prvim predsednikom Republike Slovenije Milanom Kučanom, ki je povezal stoletnici Šiftarjevega rojstva in odločitve Pariške mirovne konference o usodi Prekmurja. »Nastaja nek drug svet, v katerem Vaneku verjetno ne bi bilo udobno. Zagotovo pa bi se s svojo energijo pridružil mladim, ki vse bolj dvigujejo svoj glas za več pravičnosti, več spoštovanja človeka, dela in narave,«je menil Kučan. V programu, ki ga je zasnovala Irma Benko, so sodelovali pevski zbor Štefan Kovač, soboška Glasbena šola, romska glasbena skupina »DNNK«, Gabrijela Granfol Peurača in Boštjan Rous.

Nekdanji direktor PIŠK prof. Jože Vugrinec je o »dobrotniku in soustanovitelju najmlajše študijske knjižnice na Slovenskem« dejal, da je z nekdanjo upravnico knjižnice Nikico Brumen »vzpostavil prve vezi med našo in županijsko knjižnico v Sombotelu v dobro slovenske manjšine na Madžarskem in madžarske v Prekmurju«, da je bil v »najinem skupnem času poleg mojega mentorja darovalec različnih gradiv za dopolnitev fonda PIŠK« in da »je leta 1993 dal iniciativo za postavitev razstave disertacij pomurskih doktorjev znanosti, ki danes predstavljajo obsežno knjižnično zbirko in naj bi javnost spodbudila k razmisleku o gradnji nove knjižnice, žal je sam ni dočakal«.

Podpredsednik UŠF in Vanekov sin Marjan Šiftar je bil po interpretaciji očetove pesmi Pismo sinu – »Toplo ni, / če skrčen spiš / v dolgi postelji, s kratko odejo. / Če v ozkem svetu / vzravnan hodiš, namrzneš! / In? / Vzravnan hodi.« – močno čustven: »Ob vsej neprizanesljivosti in kritičnosti sem vedel, da je moj zaveznik in tovariš. Po dvajsetih letih delovne dobe me je hudomušno porogljivo spraševal, kdaj bom začel delati kaj resnega. Po toliko dodatnih letih pa bi lahko bil, verjamem, oče Vanek pomirjen, zadovoljen, nismo se mu izneverili. Vrt in UŠF živita polno, bogato življenje, sem lahko vzravnan in ne bom zamrznil!«

[See image gallery at www.dr-siftar-fundacija.org] ]]>
Iz Čepinec na slovenski pravniški vrh (Porabje) http://www.dr-siftar-fundacija.org/2019/11/iz-cepinec-na-slovenski-pravniski-vrh-porabje/ Thu, 14 Nov 2019 19:39:16 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8206

]]>
Druženje ob listju http://www.dr-siftar-fundacija.org/2019/11/druzenje-ob-listju-5/ Tue, 12 Nov 2019 06:57:29 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8156 […]]]> Spoštovani, zaradi slabe vremenske napovedi je akcija preložena!

——-

Spoštovani, tudi letos Vas vabimo na delovno akcijo in prijetno, tovariško druženje v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, ki bo v soboto, 16. novembra od 09.00 ure dalje.

]]>
Predstavitev zbornika “Vanekovo stoletje” na dnevu Pravne fakultete v Mariboru http://www.dr-siftar-fundacija.org/2019/11/predstavitev-zbornika-vanekovo-stoletje-na-dnevu-pravne-fakultete-v-mariboru/ Tue, 05 Nov 2019 11:36:55 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8149 […]]]> V petek, 25. oktobra 2019, so na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru pripravili slovesnost od Dnevu Pravne fakultete. Ob tej priložnosti je potekala tudi predstavitev zbornika “Vanekovo stoletje”.
 
]]>
Spominska slovesnost ob izidu zbornika Vanekovo stoletje http://www.dr-siftar-fundacija.org/2019/11/spominska-slovesnost-ob-izidu-zbornika-vanekovo-stoletje/ Tue, 05 Nov 2019 08:46:41 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8144 […]]]> Vljudno vabljeni na spominsko slovesnost ob izidu spominsko-znanstvenega zbornika Vanekovo stoletje, ki bo v sredo, 13. novembra 2019 ob 18.00 uri, v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.

]]>
Jelka v počastitev dneva suverenosti http://www.dr-siftar-fundacija.org/2019/10/jelka-v-pocastitev-dneva-suverenosti/ Thu, 24 Oct 2019 07:33:26 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8099 […]]]> Petanjci, 23. novembra 2019 – V počastitev dneva suverenosti, ki ga obeležujemo 25. oktobra in je spomin na dan, ko je s slovenskega ozemlja odšel še zadnji vojak JLA, sta predsednik Združenja veteranov vojne za Slovenijo general Ladislav Lipič in predsednik Zveza policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas zasadila spominsko smreko v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih. Predsednika obeh združenj sta ob tem v svojih nagovorih posebej poudarila vsebinski pomen dneva suverenosti, ko se uresničile sanje naših prednikov in velike večine prebivalstva Slovenije. In zdaj je na nas, da državi vrnemo ugled, pa je dodal prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan. Zbrane predstavnike obeh združenj iz vse Slovenije sta nagovorile še podpredsednik Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije Marjan Šiftar in župan Občine Tišina Franc Horvat, kulturni program pa sta prepletli poezija Antona Aškerca in domoljubna pesem primorske glasbene skupine s solistko Marjetko Popovski.

[See image gallery at www.dr-siftar-fundacija.org] ]]>