Ustanova Dr. Šiftarjeva fundacija https://www.dr-siftar-fundacija.org Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih Mon, 14 Dec 2020 19:53:54 +0000 sl-SI hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.6 https://www.dr-siftar-fundacija.org/wp-content/uploads/2017/02/cropped-579998_316600125083015_1650069289_n-50x50.jpg Ustanova Dr. Šiftarjeva fundacija https://www.dr-siftar-fundacija.org 32 32 Ustanova je bila aktivna tudi v 2020. letu – in bo tudi v 2021. letu https://www.dr-siftar-fundacija.org/2020/12/ustanova-je-bila-aktivna-tudi-v-2020-letu-in-bo-tudi-v-2021-letu/ Mon, 14 Dec 2020 19:53:54 +0000 https://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8511 […]]]> Pandemija je letos zaznamovala tudi delovanje Ustanove. Še v prvih dveh mesecih je delo potekalo nemoteno, po programu, ki ga je sprejela uprava in potrdil v februarju zbor ustanoviteljev in za katerega je predloge, pobude in mnenja dal tudi Programski svet Ustanove v novembru 2019. Z mesecem marcem, ko je koronavirus dosegel tudi Slovenijo in je bila razglašena epidemija, smo tudi v Ustanovi delovanje prilagodili novim, splošnim epidemiološkim okoliščinam in sprejemanim usmeritvam in omejitvam.

Bistvena ugotovitev je, da delovanje Ustanove in življenje v Vrtu ni zastalo (uradno in dejansko je bil v skladu s sprejetimi državnimi usmeritvami zaprt od sredine aprila do prvega maja); dejavnost Ustanove ni bila “zamrznjena” in, da je Ustanova bila tudi v času letošnje epidemije prisotna v javnosti (preko svoje stalno dopolnjevane spletne strani in tudi medijev v lokalnem, regionalnem in državnem okviru). Tudi v letošnjih posebnih okoliščinah smo bili še tem bolj veseli številnih obiskovalcev v Vrtu.

Nič manj pa ne ob prejemu posebnega priznanja, ki ga je Ustanovi podelila Mestna občina Murska Sobota ob letošnjem slovenskem kulturnem prazniku.
Pomemben pozitiven korak za ohranjanje stikov in delovanje v novih okoliščinah je bilo posebno pismo, ki je bilo poslano že v marcu več kot 250. sodelavcem, prijateljem, ustanoviteljem, donatorjem – uprava je prejela številne spodbudne odzive !

Člani uprave in programskega sveta ter njuni sodelavci smo, ob moralni podpori prijateljev Ustanove in Vrta ter dogovorjeni finančni podpori ustanoviteljev in razumevanju številnih donatorjev uspeli izpeljati številne zadane naloge, praktično vse, ki so jih razmere dopuščale (Spominski da Ustanove v februarju; dva uspela in odmevna Vanekova večera – februarja in septembra; aktivno sodelovanje pri pripravi poročila o obeleževanju 100. obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom; dve retrospektivni razstavi v Vrtu na Petanjcih; spominski pohod ob državnem prazniku v juniju; spominska slovesnost ob Svetovnem dnevu spomina na “porajmos”; zaključek projekta “Trije parki – kulture, miru, oddiha”; zaključna prireditev mednarodnega festivala “Dnevi poezije in vina”; izvedba literarnega natečaja za osnovne in srednje šole z zaključno slovesnostjo v Vrtu; priprava simpozija ob 500. obletnici rojstva Adama Bohoriča in izdaja e -zbornika referatov; priprava zadnjih del Ernesta Ružiča za izid – v 2021. letu;…) Zagotovili smo, v sodelovanju s strokovno svetovalko uprave in pogodbenim partnerjem za vzdrževanje, redno, neprekinjeno vzdrževanje in čiščenje Vrta po planu in opravili tudi več drugih del v Vrtu: sanacija vhoda, odstranitev robnikov na poteh, nabava in postavitev dveh novih klopi.

Nekaterih programiranih akcij in nalog žal nismo nikakor mogli uresničiti ali vsaj ne na predvideni način (majska prireditev; spominski pohod – Vaneča; določene saditve ; nekaj Vanekovih večerov; manj je bilo skupinskih obiskov; odpadlo je tudi nekaj delovnih sestankov in obiskov ustanoviteljev in tudi tradicionalno decembersko srečanje).

Uprava in programski svet sta v začetku decembra pripravila že celovitejšo “bilanco” iztekajočega se leta in pripravila za širšo razpravo tudi že osnutek programa delovanja Ustanove v 2021. letu.

Predpostavka načrtovanja delovanja v prihodnjem letu je uspešno obvladovanje pandemije v širšem mednarodnem okolju in Sloveniji in posledično okoliščine ter ev. omejitve, ki bodo omogočale ponovna skupinska druženja – v Vrtu in zaprtih prostorih (v Vrtu in drugje)- možno gibanje preko občinskih in državnih meja (Porabje, Radgonski kot) ter ponovno odpiranje in delovanje javnih ustanov (PIŠK in druge). Ob skrbi za Vrt spominov in tovarištva in življenje v njem, kar sta prioritetni nalogi Ustanove bomo ohranili vse že uveljavljene in tradicionalne stebre dejavnosti ( spominska slovesnost v februarju; majska prireditev; Vanekovi večeri; literarni natečaj za osnovne in srednje šole; spominski pohodi v juniju in oktobru), pripravili vsaj dve novi razstavi uglednih likovnih umetnikov v Vrtu, zaključili z več publicističnimi projekti ( še posebej naj omenimo projekt “Zadnji deli Ernesta Ružiča 1941 – 2020”) ter skušali obogatiti tudi spominski drevesni fond v Vrtu.

Seveda pa žal ni moč izključevati možnosti, da se bodo v epidemiološkem pogledu z vsemi posledicami tudi v prihodnjem letu ohranjale sedanje razmere ali, da bi določene preventivne zdravstvene omejitve veljale še naprej. Izkušnje, ki smo si jih pridobili v 2020. letu bodo v tem primeru koristna opora za ev. potrebno prilagajanje naše dejavnosti s ciljem, da vsekakor ohranjamo in vzdržujemo Vrt spominov in tovarištva ter ohranjamo kontinuiteto našega delovanja na vseh drugih področjih v največji možno meri.

Tem bolj, ker je 2021. leto jubilejno – 25. obletnica ustanovitve in delovanja Ustanove ! Za njeno obeleževanje skozi celo leto pa je tudi že pripravljen osnutek posebnega multidisciplinarnega programa!

Uprava Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija

]]>
Cvetka – ostala nam bo v trajnem spominu https://www.dr-siftar-fundacija.org/2020/12/cvetka-ostala-nam-bo-v-trajnem-spominu/ Mon, 14 Dec 2020 19:48:37 +0000 https://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8508 […]]]>

Za vedno se je danes poslovila dr. Cvetka Hedžet-Tóth, dolgoletna in izjemno aktivna članica Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija, vrsto let tudi članica Programskega sveta Ustanove, sicer pa izredno ustvarjalna filozofinja in redna profesorica na Filozofski fakulteti v Ljubljani z bogatim znanstvenim opusom. Mnogo je bilo delovnih in prijateljskih vezi, ki so se spletle skozi desetletja dolgo sodelovanje in prijateljevanje, ki je imelo svoje temelje v skupni usodi njenega strica in brata ustanovitelja Ustanove dr. Vaneka Šiftarja med drugo svetovno vojno.

Draga Cvetka, v imenu Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija se ti iskreno zahvaljujemo za tvorno sodelovanje ter vsestransko in stalno podporo in oporo. Počivaj v miru.

Uprava in programski svet Ustanove:
Ernest Ebenšpanger
dr. Klaudija Sedar

]]>
Petstoletnica Adama Bohoriča – program in zbornik – povzetki referatov https://www.dr-siftar-fundacija.org/2020/10/petstoletnica-adama-bohorica-program-in-zbornik-povzetki-referatov/ Thu, 22 Oct 2020 18:56:44 +0000 https://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8500 […]]]> S sporočilom o preložitvi simpozija “Petstoletnica Adama Bohoriča” smo napovedali, da bomo na dan, ko bi naj sicer potekal simpozij, objavili pripravljeno vabilo s programom in prav tako pripravljen zbornik s povzetki referatov na simpoziju.
 
Verjamemo, da ga bomo lahko izvedli, ko bodo to dopuščale epidemiološke okoliščine. Tudi ob tej priložnosti se zahvaljujemo soorganizatorjem simpozija in aktivnim udeležencem – referentov na njem in za že pripravljene povzetke njihovih referatov.
 
 
]]>
Obvestilo o odpovedi znanstvenega simpozija Petstoletnica Adama Bohoriča https://www.dr-siftar-fundacija.org/2020/10/obvestilo-o-odpovedi-znanstvenega-simpozija-petstoletnica-adama-bohorica/ Sun, 18 Oct 2020 17:53:51 +0000 https://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8496 […]]]> Spoštovani,

naše srečanje na znanstvenem simpoziju moramo odpovedati zaradi širjenja virusa COVID-19 in zelo poslabšane epidemiološke slike v državi. Dogodek prestavljamo na čas, ko se bodo koronarazmere umirile in bo omogočeno ponovno druženje na kulturnih in znanstvenih prireditvah. Na naši spletni strani bomo na dan, ko smo načrtovali ta dogodek  (22. 10. 2020), objavili program simpozija in zbornik povzetkov, novi datum simpozija Petstoletnica Adama Bohoriča pa bomo sporočili na  spletni strani Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije mesec dni pred načrtovano izvedbo.

Vse dobro Vam želimo in ostanite zdravi.

]]>
Razstava del članov Društva likovnih umetnikov Prekmurja in Pomurja v Vrtu spominov in tovarištva https://www.dr-siftar-fundacija.org/2020/10/razstava-del-clanov-drustva-likovnih-umetnikov-prekmurja-in-pomurja-v-vrtu-spominov-in-tovaristva/ Tue, 13 Oct 2020 06:39:20 +0000 https://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8469 […]]]> Posebna obogatitev zaključne slovesnosti letošnjega literarnega natečaja za osnovne in srednje šole v Vrtu na Petanjcih je bila otvoritev že druge likovne razstave v galeriji Ustanove v Vrtu. Dela članov Društva likovnih umetnikov Prekmurja in Pomurja je predstavil in odprl razstavo mag. Franc Obal, sodelavec Ustanove in dolgoletni direktor Pomurske galerije v M. Soboti. Utrip iz otvoritve si lahko ogledate tukaj. Ogled razstave je možen po predhodni najavi (tel. 041 -677 782).

[See image gallery at www.dr-siftar-fundacija.org] ]]>
PUŠČA – največje romsko naselje v Sloveniji https://www.dr-siftar-fundacija.org/2020/10/pusca-najvecje-romsko-naselje-v-sloveniji/ Tue, 06 Oct 2020 05:56:45 +0000 https://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8443 […]]]> Murska Sobota, 29. septembra 2020 – Posebni kamenčki v mozaiku pisne kulturne dediščine so zagotovo izsledki s področja krajevne zgodovine, je misel dr. Klaudije Sedar izrečena v prvem stavku na predstavitvi monografije avtorja mag. Jožeka Horvata Muca z naslovom Pušča – največje romsko naselje v Sloveniji. Organizatorji dogodka: Zveza Romov Slovenije, Romani Union, Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija in gostitelj vsebinsko bogatega kulturnega dogodka Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, so skupaj z avtorjem in voditeljico programa pripravili vsebinsko zelo zanimiv večer nabit z informacijami o življenju Romov v Prekmurju in obogaten z žlahtnimi podrobnostmi o razvoju Pušče in življenju v tem največjem romskem naselju v Sloveniji. Za spoznavanje vseh žlahtnih podrobnosti pa je vsem, tudi tistim, ki jih na predstavitvi ni bilo, zdaj na voljo monografija natisnjena v sto izvodih in že dostopna tudi v knjižnici.
Uvodoma so o pomenu najnovejšega knjižnega dela mag. Jožeka Horvata Muca, ki pomembno dopolnjuje njegov dosedanji bogat knjižni opus, spregovorili prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, direktorica knjižnice mag. Klaudija Šek Škafar , v imenu Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija doc. dr. Vera Klopčič ter predstavnica društva Romani Union Damijana Pestner, vsebino monografije pa sta podrobneje predstavila avtor in voditeljica dr. Klaudija Sedar, ki je ob prof. dr. Rajku Djuriću in dr. Dragoljubu Ackoviću prispevala spremno besedo.

V uvodnem delu pogovora sta obiskovalcem, katerih število je bilo omejeno v skladu s trenutno veljavnimi zaščitnimi ukrepi, predstavila nekaj najzanimivejših informacij o naseljevanju Romov na območju Slovenije in še posebej Prekmurja ter se dotaknila krute tragedije, ki je Rome doletela v drugu svetovni vojni. Seveda se nista izognila posebnega segmenta, ki zelo izrazito predstavlja romsko skupnost in o katerem avtor v monografiji zapiše: Romska glasba je zelo cenjena in poslušana. Zvok violine bo vedno Romom in ne-Romom pritegnil spomin. Skozi čas je ustvarila izredne virtuoze in takšnih je danes zelo malo med Romi. Vseeno pa struna zajoče takrat, ko na violini zaigra Rom.

V monografiji in tudi v pogovoru z avtorjem so bila izpostavljena področja izobraževanje in zaposlovanje Romov, zanimive podrobnosti o romski problematiki in njenem reševanju v domicilni občini Murska Sobota in veliko zanimivih drobcev o sami Pušči, kjer so se prvi prebivalci naselili leta 1911, danes pa v njej živi dobrih 500 prebivalcev, kar je približno desetina v Sloveniji živečih Romov. Ob bogati vsebini in množici zanimivih podatkov so dodana vrednost monografije še številne fotografije, katere bodo marsikoga spomnile na obraze, ki jih je poznal in na dogodke, ki jim je bil priča, mladim pa ponujajo vpogled v vsebinsko bogato preteklost romske skupnosti v Prekmurju, kjer je le-ta postala nepogrešljivi del identitete pokrajine. Vsebinski del monografije avtor zaključuje z objavo članka pokojnega Franca Kuzmiča Pušča – romsko naselje nekoč in danes, v sklepni besedi pa med drugim zapiše: »Kar je pa zelo pomembno je to, da je občina Murska Sobota romsko tematiko znala reševati z dialogom in sodelovanjem vseh akterjev. In prav to manjka danes vsem državnim institucijam pri razumevanju in reševanju romske tematike. Čeprav zasledimo pri vseh poročilih državnih organov veliko skrb za izboljšanje položaja Romov, je dejstvo, da razen sklicevanj na različne pravne in druge akte ter ogromnega števila statistik, država nima sistema, kako in na kakšen način reševati pereča romska vprašanja.«

[See image gallery at www.dr-siftar-fundacija.org] ]]>
Mir – prihodnost za svet https://www.dr-siftar-fundacija.org/2020/10/mir-prihodnost-za-svet/ Tue, 06 Oct 2020 05:38:03 +0000 https://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8420 […]]]> Petanjci, 2. oktobra 2020 – Soorganizatorja literarnega natečaja Vranovega ogračeka mladih talentov Območna enota Zavoda za šolstvo RS Murska Sobota in Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija sta na slovesnosti v Vrtu spominov in tovarištva razglasili rezultate že enajstega literarnega natečaja. Razpisana tema natečaja je tokrat pomurske osnovnošolce 8. in 9. razreda ter srednješolce spodbudila k razmišljanju na temo Mir – prihodnost za svet. Avtorji so natečajni komisiji posredovali enaindvajset prispevkov z devetih osnovnih šol (DOŠ Prosenjakovci, OŠ Prežihovega Voranca Bistrica, OŠ Grad, OŠ Kobilje, OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, OŠ I Murska Sobota, OŠ Gornji Petrovci, OŠ Kajetana Koviča Radenci in OŠ Šalovci) ter treh srednjih šol (Ekonomska šola Murska Sobota, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci in Srednja zdravstvena šola Murska Sobota), ki so komisiji posredovale sedem besedil. Po skrbni presoji so člani komisije izpostavili šest besedil osnovnošolcev in štiri besedila srednješolcev. Odlikovala so se po osebnem in aktualnem pogledu na tematiko, dobro razvito temo, slogom in jezikovno ustreznostjo.

Avtorjem in njihovim mentoricam so na letošnji aktualnim razmeram prilagojeni sicer tradicionalni slovesnosti, na kateri so udeležence pozdravili župan Občine Tišina Franc Horvat, predsednik UŠF Ernest Ebenšpanger in predstojnica soboške enote Zavoda za šolstvo Irena Kumer, podelili priznanja, ki so jim dodali še knjižni dar. Prejeli so jih osnovnošolci in njihove mentorice Ana Vukosavljevič in Jolanda Lazar (OŠ Šalovci), Živa Smodiš in Metka Sobočan Sarjaš (OŠ Ivana Cankarja Ljutomer), Brina Velnar in Mojca Karnet (OŠ Kajetana Koviča Radenci), Iris Sever in Milena Mohorko (OŠ I Murska Sobota), Kristina Bohar in Breda Kerčmar (OŠ Gornji Petrovci) ter Rok Cor, Nives Kočar in Ana Nuša Časar in mentorica Marija Štesel (OŠ Grad). Med prispevki srednješolcev pa so nagrajeni avtorji in mentorji Kaja Baum in Mateja Rožanc (Ekonomska šola MS), Miša Mrazovič in Judita Kalamar (Srednja zdravstvena šola MS), Sara Cigan in Mateja Rožanc Zemljič (Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci) ter Katja Smej in Maja Kranjc (Ekonomska šola MS). Priznanja sta podelila predsednik uprave UŠF Ernest Ebenšpanger in podpredsednik Marjan Šiftar, s kratkim kulturnim programom pa sta podelitev obogatila mlada violinistka Klara Brunec in harmonikar Žan Gider, oba učenca OŠ Tišina.

Dodana vrednost letošnje prireditve pa je bila otvoritev razstave likovnih del članov Društva likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije v galeriji Vrta spominov in tovarištva. Razstavo in ustvarjalce razstavljenih del je predstavil umetnostni strokovnjak in sodelavec UŠF Franc Obal, obiskovalci pa so si jo z zanimanjem ogledali in kar nekaj časa bo na ogled tudi obiskovalcem Vrta spominov in tovarištva.

[See image gallery at www.dr-siftar-fundacija.org] ]]>
Obiskali smo škofa dr. Smeja https://www.dr-siftar-fundacija.org/2020/10/obiskali-smo-skofa-dr-smeja/ Sat, 03 Oct 2020 06:00:25 +0000 https://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8460 […]]]>  

Predsednik in podpredsednik uprave Ustanove sta v četrtek, 1. oktobra, obiskala upokojenega pomožnega škofa Mariborske škofije dr. Jožefa Smeja na njegovem sedanjem domovališču v Lenartu. Prenesla sta mu pozdrave sodelavcev Ustanove in zahvalo za njegovo pozornost Ustanovi. Dr. Smej še vedno aktivno spremlja delovanje Ustanove, čeprav se iz zdravstvenih razlogov ne more udeleževati dogodkov , ki jih organizira  Ustanova sama ali v sodelovanju z drugimi. Predala sta mu tudi 3. Vanekov zbornik, ki ga je Ustanova izdala ob 100. obletnici rojstva ustanovitelja Vrta in Ustanove, dr. Vaneka Šiftarja, s katerim sta desetletja prijateljevala in tudi monografijo Jožeka Horvata Muca “Pušča – največje romsko naselje v Sloveniji”. Na svečani predstavitvi te monografije, ki so jo pripravili skupaj Zveza Romov, PIŠK M. Sobota in Ustanova pred dnevi, je bilo prebrano tudi pozdravno pismo (in opravičilo) dr. Smeja.
 
Prijeten pogovor v katerem so se sogovorniki spomnili mnogih dogodkov, ki so tudi dr. Smeja povezovali z Ustanovo – še posebej slovesnosti, na kateri je dr. Smej zasadil spominsko drevo v spomin Mikloša Kuzmiča ( častni škof EC mag. Geza Erniša pa v spomin Štefana Kuzmiča) – je bil zaključen z najboljšimi željami dr. Smeju in upanjem, da se srečamo v Vrtu na Petanjcih.
]]>
Nalivi bodo močnejši, rahlega dežja bo vse manj (Vestnik) https://www.dr-siftar-fundacija.org/2020/10/nalivi-bodo-mocnejsi-rahlega-dezja-bo-vse-manj-vestnik/ Thu, 01 Oct 2020 06:07:49 +0000 https://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8463

]]>
Svečani zaključek literarnega natečaja “Mir – prihodnost za svet” https://www.dr-siftar-fundacija.org/2020/09/svecani-zakljucek-literarnega-natecaja-mir-prihodnost-za-svet/ Mon, 28 Sep 2020 18:46:42 +0000 https://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=8416 […]]]> Ustanova dr. Šiftarjeva Fundacija in Zavor RS za šolstvo Območna enota Murska Sobota, Vas vabita na svečani zaključek literarnega natečaja “Mir – prihodnost za svet” s podelitvijo priznanj in zahval najboljšim ustvarjalcem in njihovim mentorjem, ki bo v petek, 2. oktobra ob 12.uri v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih.
 
Svečanost bomo zaključili z odprtjem razstave del članov Društva likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije.
 
Upoštevali bomo epidemiološke razmere in vsa veljavna priporočila in ukrepe (maske,…).  V skladu z epid. usmeritvami vas prosimo, da nam  nam vnaprej najavite svojo udeležbo. Hvala za razumevanje.

]]>