Ustanova Dr. Šiftarjeva fundacija http://www.dr-siftar-fundacija.org Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih Mon, 11 Dec 2017 06:57:10 +0000 sl-SI hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.1 http://www.dr-siftar-fundacija.org/wp-content/uploads/2017/02/cropped-579998_316600125083015_1650069289_n-50x50.jpg Ustanova Dr. Šiftarjeva fundacija http://www.dr-siftar-fundacija.org 32 32 Ivo med 10 in 13 http://www.dr-siftar-fundacija.org/2017/12/ivo-med-10-in-13/ Mon, 11 Dec 2017 06:57:10 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=6705 […]]]> Murska Sobota, 8. december 2017 – Zaključni in eden najodmevnejših dogodkov, ki jih je v sodelovanju z drugimi ustanovami in organizacijami pripravila Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija v letu 2017, je bil obisk legende slovenske in svetovne košarke Iva Daneua v Murski Soboti. Po sprejemu na sedežu fundacije na Petanjcih so se druženja z njim razveselili udeleženci košarkarske šole na soboški prvi osnovni šoli, letos najboljši košarkarski šoli v državi, zvečer pa je bil Ivo Daneu skupaj z avtorjem knjige IVO MED 10 in 13 Bojanom Budjo gost srečanja v soboški pokrajinski in študijski knjižnici. Številnim obiskovalcem, med njimi so bili tudi prijatelji košarkarske legende Milan Kučan, Vlado Kreslin, Geza Erniša in Geza Vogrinčič, sta avtor in njegov portretiranec razkrila zanimive zgodbe ter obudila spomine na zlata leta slovenske in jugoslovanske košarke, ki smo jih letos podoživljali z novo izjemno uspešno slovensko košarkarsko generacijo. Ivo Daneu je za jugoslovansko reprezentanco do leta 1970 odigral več kot 200 mednarodnih tekem ter na evropskih in svetovnih prvenstvih z njo osvojil več medalj. V srebrni reprezentanci svetovnega prvenstva leta 1967 je bil izbran za najboljšega igralca prvenstva, vrhunec njegove kariere pa je bila zlata medalja leta 1970 na svetovnem prvenstvu v Ljubljani.
V pogovoru, ki ga je povezoval Marjan Šiftar, dober poznavalec in ljubitelj slovenske košarke ter prijatelj obeh gostov, so obiskovalci spoznali zanimive zgodbe iz življenja košarkarske legende zapisane v knjigi s simbolnim naslovom posvečeni življenjskemu jubileju, njegovemu 80. rojstnemu dnevu, pa tudi kakšno dodatno podrobnost, ki jo je razkril pred prekmurskim občinstvom. Avtor monografije Bojan Budja in portretiranec Ivo Daneu sta publiki zaupala tudi, da ju z našo pokrajino povezujejo iskrene prijateljske vezi, spomini na pretekla nepozabna doživetja ter lepote pokrajine in prijetni ljudje, med katere se oba še vedno rada vračata. Organizatorji so jima v spomin na obisk v deželi ob Muri podarili originalni prekmurski cekar, ki seveda ni bil prazen.
Večer so popestrili glasbeniki Marjan Farič, Boris Vučkič, Moira in njen sin Urh, pred zdravico z vinom, ki ga je ob visokem življenjskem jubilej košarkarske legende posebej polnil ugledni vinar Danilo Steyer, pa je Ivo Daneu tudi pri podpisovanju knjig dokazal svojo srčnost. Kljub boleči roki je k vsakemu podpisu dodal še posvetilo.

[See image gallery at www.dr-siftar-fundacija.org] ]]>
Še eno uspešno leto fundacije http://www.dr-siftar-fundacija.org/2017/12/se-eno-uspesno-leto-fundacije/ Sun, 10 Dec 2017 13:38:40 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=6692 […]]]> Petanjci, 8. decembra 2017 – Na zadnjem letošnjem sestanku uprave in programskega sveta Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija je vodstvo fundacije strnilo rezultate letošnjega dela in z zadovoljstvom zaključilo, da je bilo leto delovno, programsko pestro in prepoznavno v javnosti. Z razvejano mrežo sodelavcev je fundacija pripravila čez 120 najrazličnejših aktivnosti, redno je skrbela za vzdrževanja vrta, prenovljena je bila njena spletna stran, uspešna pa je bila tudi na dveh javnih razpisih ter pri sodelovanju z domačo tišinsko in drugimi občinami pa tudi s sorodnimi organizacijami. Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija ostaja ena najaktivnejših in najuspešnejših tovrstnih ustanov v državi.

Leto pa je zaznamovalo tudi žalostno slovo z nenadomestljivo izgubo. Poslovil se je častni član fundacije dr. Anton Vratuša, ki je v njeno zgodovino zarisal neizbrisljivo sled. Spominu nanj bo februarja, ko bi dopolnil 103. leta, posvečena spominska slovesnost na Petanjcih.

Po sestanku uprave in programskega sveta so se članom pridružili še številni drugi sodelavci fundacije. Za aktivno sodelovanje, programsko uspešnost in prostovoljno delo se je vsem zahvalil predsednik uprave fundacije Ernest Ebenšpanger, z zdravico pa smo potrkali na vrata novega leta, ki naj bi bilo vsaj tako uspešno in programsko bogato kot je bilo iztekajoče.

[See image gallery at www.dr-siftar-fundacija.org] ]]>
Vanekov večer z ekspertom za pisave http://www.dr-siftar-fundacija.org/2017/12/vanekov-vecer-z-ekspertom-za-pisave/ Mon, 04 Dec 2017 07:58:10 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=6678 […]]]> Murska Sobota, 22. novembra 2017 – Doktor filoloških ved Duško Aleksovski – doktoriral je leta 1981 iz filologije na Univerzi Franche Comte v francoskem Besanconu -, je bil gost tokratnega Vanekovega večera na temo Staroslovanska pisava pred glagolico in ćirilico. Lahko se je počutil domače, saj živi v Murski Soboti več pripadnikov makedonske narodnosti, v mestu je makedonski častni konzulat s častnim konzulom podjetnikom Štefanom Pavlinjekom, slovenski veleposlanik v Makedoniji je bil Marjan Šiftar, podpredsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF). Lepo obiskano poldrugo uro srečanja z dr. Aleksovskim, znan je po odkritju več kot milijon starodavnih risb in zapisov, vklesanih na kamnih na več kot 1126 lokacijah po Makedoniji, je povezoval Stojan Habjanič, član Programskega sveta Ustanove.

Makedonski ekspert za pisave, ki je najprej študiral filologijo in pozneje arheologijo na Univerzi Sv. Cirila in Metoda v Skopju – je avtor več knjig in nominiranec slovite Univerze v Cambridgeu za uvrstitev med 2000 najpomembnejših oseb 20. stoletja -, je prišel v Slovenijo na povabilo zgodovinskega društva iz Benedikta, tam je tudi predaval, prav tako v Mariboru in Lenartu. Na Petanjcih so ga najprej sprejeli predstavniki UŠF, potem pa je dr. Aleksovski, ustanovitelj makedonskega raziskovalnega središča za umetnost v kamnu/stenska umetnost ter soustanovitelj Svetovne akademije na tem področju v Skopju, v soboški študijski knjižnici predaval o svojih raziskavah; te predstavljajo temelj kulturne, zgodovinske in lingvistične dediščine Republike Makedonije.

Po besedah Habjaniča se je ugledni raziskovalec in znanstvenik dotaknil tudi pred dobrimi 200 leti v kraju Ženjak pri Negovi (nekoč je bilo to samostojno naselje v občini Benedikt) najdenih več kot 20 negovskih čelad iz obdobja 450 do 350 let pred našim štetjem, ki so imele poleg udarcev ali prask z meči tudi napise domnevno v germanskem jeziku. Izjemna arheološka najdba, ki je zaradi starinskih napisov prvovrstna evropska znamenitost, je dokaz, da so že takrat v naših krajih živeli kulturni ljudje s svojim jezikom in svojo pisavo.

[See image gallery at www.dr-siftar-fundacija.org] ]]>
Vanekov večer z Ivom Daneuom http://www.dr-siftar-fundacija.org/2017/11/vanekov-vecer-z-ivom-daneuom/ Wed, 29 Nov 2017 09:23:16 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=6675 Vabimo vas na Vanekov večer z Ivom Daneuom, ki bo v petek, 8. decembra ob 18. uri v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti.

]]>
Vanekov večer posvečen reformaciji http://www.dr-siftar-fundacija.org/2017/11/vanekov-vecer-posvecen-reformaciji/ Mon, 27 Nov 2017 07:00:32 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=6648 […]]]> Petanjci, 23. novembra 2017 – Obeleževanje 500. obletnice reformacije je pomembno sooblikovalo program dela Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija v letu 2017. Za Slovence izjemno pomembnemu jubileju, saj nam je protestantizem s Primožem Trubarjem in njegovo prvo slovensko knjigo zapustil neprecenljivo dediščino – temelj našega narodnostnega obstoja in razvoja, je bil namenjen tudi novembrski Vanekov večer, zaključni dogodek v okviru fundacije posvečen 500. obletnici reformacije, na katerem je bil osrednji gost, predavatelj in sogovornik obiskovalcev dr. Aleksander Erniša, prvi evangeličanski duhovnik z najvišjim akademskim naslovom in vojaški vikar.

Za uvod v vsebinsko zanimiv in obenem slovesen večer sta fundacija in Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar, podružnica Murska Sobota, pripravili razstavo izbora likovnih del iz bogate zbirke štiriindvajsetih slikarskih kolonij Primož Trubar, na katere organizatorjem vsakič uspe privabiti priznane sodobne slovenske umetnike, ki se jim vsa leta pridružujejo tudi domači pomurski likovni ustvarjalci. Izbor likovnih del za razstavo v prostorih ZRC SAZU v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih je pripravil umetnostni zgodovinar Franc Obal, dogodka pa se je udeležil tudi vodja kolonij , akademski slikar in prekmurski rojak Nikolaj Beer.

Po otvoritveni slovesnosti in odprtju razstave je dr. Aleksander Erniša pritegnil pozornost obiskovalcev z zanimivo predstavitvijo vsebine svojega doktorskega dela Primerjava prevoda in izvirnika kot model za določanje pomena teološkega besedja v delih slovenskih protestantskih piscev 16. stoletja na primeru Trubarjevega prevoda Luthrove Hišne postile. Razgrnil je številne zanimive podatke in ugotovitve o reformaciji , poudaril pomen Trubarjevega dela in njegovo predanost svojemu narodu in med drugim ocenil, da je znanstveno raziskovanje protestantizma in vloge slovenskih protestantskih piscev šele na samem začetku. Obelodanil je tudi pobudo, da bi Trubarjevo Hišno postilo, njegovo najobsežnejše in poslednje delo, za katerega izdajo je posthumno poskrbel njegov mlajši sin Felicijan, prevedli v sodobni slovenski knjižni jezik.

[See image gallery at www.dr-siftar-fundacija.org] ]]>
Tradicionalno druženje ob listju http://www.dr-siftar-fundacija.org/2017/11/tradicionalno-druzenje-ob-listju/ Mon, 20 Nov 2017 07:46:35 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=6612 […]]]> PETANJCI, 17. novembra 2017 – Tradicionalna jesenska akcija Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija DRUŽENJE OB LISTJU je tudi letos med delovno akcijo grabljanja listja in druženje po njej povezala številne sodelavce, podpornike in prijatelje fundacije. Sodelavcem fundacije so se pridružili pomurski in predstavniki brigadirjev s Ptuja in iz Škofje Loke, člani borčevskih organizacij in domačini. Družno smo pograbili letošnjo bogato bero listja, ki so ga pred zimskim počitkom odložila spominska drevesa v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih. Po zaključku večurnega prostovoljnega dela so člani soboškega brigadirskega društva postavili na ogled še razstavo, ki jo je ob letošnji 40. obletnici MDA Goričko zasnoval in pripravil njihov član Filip Matko. Z njo smo se poklonili tudi spominu na nedavno preminulega aktivnega člana fundacije in brigadirja Franca Knausa-Srčka.

[See image gallery at www.dr-siftar-fundacija.org] ]]>
Vanekov večer z dr. Duškom Aleksovskim na temo Staroslovanska pisava pred glagolico in ćirilico http://www.dr-siftar-fundacija.org/2017/11/vanekov-vecer-z-dr-duskom-aleksovskim-na-temo-staroslovanska-pisava-pred-glagolico-in-cirilico/ Mon, 13 Nov 2017 06:58:04 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=6609 […]]]> Vabimo vas na Vanekov večer z dr. Duškom Aleksovskim na temo Staroslovanska pisava pred glagolico in ćirilico, ki bo v sredo, 22. novembra ob 18. uri v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti.

]]>
Vanekov večer z dr. Aleksandrom Ernišo na temo Primož Trubar in reformacija http://www.dr-siftar-fundacija.org/2017/11/vanekov-vecer-z-dr-aleksandrom-erniso-primoz-trubar-in-reformacija/ Mon, 13 Nov 2017 06:51:31 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=6600 Vabimo vas na Vanekov večer z dr. Aleksandrom Ernišo na temo “Primož Trubar in reformacija” in otvoritev razstave del  iz zbirke slikarske kolonije Primož Trubar.

]]>
Druženje ob listju http://www.dr-siftar-fundacija.org/2017/11/druzenje-ob-listju-3/ Mon, 13 Nov 2017 06:43:17 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=6599 […]]]> Spoštovani,

tudi letos Vas vabimo na delovno akcijo in prijetno, tovariško druženje v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, ki bo v petek, 17. novembra od 09.00 ure dalje.

Program:
 – 09.00: zbiranje in čaj v Vrtu
 – 09.30 – 12.30: grabljanje listja
 – 12.30: tovariško druženje

Dobrodošlo bo,če bi lahko vzeli s seboj,poleg dobre volje,tudi grablje…

Prosim Vas, da potrdite svojo udeležbo naši ga. Patriciji (tel.:040 213 910 ) ali Marjanu (tel: 041 677 782 oz. gmail: marjan.siftar@gmail.com).

Prijazni jesenski pozdrav,
Ernest Ebenšpanger

]]>
Obisk Združenja vojaških gornikov Slovenije http://www.dr-siftar-fundacija.org/2017/10/obisk-zdruzenja-vojaskih-gornikov-slovenije/ Tue, 24 Oct 2017 09:20:10 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=6574 […]]]> Petanjci, 21. oktober 2017. Na povabilo Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije so Vrt spominov in tovarištva na Petancih obiskali člani Združenja vojaških gornikov Slovenije. Goste je pozdravil podpredsednik Uprave Marjan Šiftar in jim predstavil Vrt spominov in tovarištva, v katerem rase okoli 500 dreves in grmovnic, in tudi druge zgodovinske dogodke, povezane s Petanjci. V vrtu rasejo drevesa iz različnih koncev sveta in tudi drevesa in grmovnice, ki so jih posadili ugledni predstavniki političnega in kulturnega življenja iz Slovenije in Evrope. Marjan Šiftar je omenil tudi priprave na počastitev pomembnih obletnic, in sicer 150-letnico prvega slovenskega tabora v Ljutomeru, ki bo prihodnje leto in 100-letnico združitve Prekmurja s Slovenijo, ki bo leta 2019. Po sprejemu, na katerem je pozdravil goste v imenu območnega združenja Zveze častnikov za Pomurje Jože Vaupotič, je bil ogled Vrta spominov in tovarištva.

Od sobote naprej je v Vrtu spominov in tovarištva tudi Alpski nagnoj, ki ga je posadil Slavko Delelut, predsednik Združenja vojaških gornikov Slovenije, ustanovljenega novembra 2007 v Poljčah, na Dan generala Maistra. Drevesce so prinesli s pobočja Pokljuke, raste pa tudi na pobočjih Kolovrata in Mrzlega vrha nad Kobaridom.Med gosti so bili člani pevskega zbora Gorščaki, ki so ob saditvi drevesa zapeli himno Združenja vojaških gornikov Slovenije, na poznejšem druženju pa še več pesmi in tudi na ta način popestrili in obogatili dogodek. Alpski nagnoj so posadili tudi v spomin na uspešen preboj na Soški fronti, ki je pomenil začetek konca 1. svetovne vojne, sicer pa Ustanova že več let sodeluje z Ustanovo “Pot miru v Posočju”. O nekaterih dogodkih v 1. svetovni vojni je govoril Geza Bačič (zeleni), o deležu Prekmurja med 2. svetovno vojno pa Evgen Emri. Srečanja se je udeležil tudi general Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

Združenje vojaških gornikov Slovenije temelji na vrednotah prizadevanj za mir in spoštovanje človekovih pravic, ohranjanju vrednot gorske narave, vzpodbujanju prijateljstva med vojaki-gorniki in negovanje spomina na padle vojake v gorah. Združenje je član mednarodne federacije vojakov gorskih enot, v katerem so poleg Sloveenije vključene še Avstrija, Francija, Italija, Nemčija, Poljska, Španija, Švica in Združene države Amerike. Člani slovenskega združenja so tudi slovenski alpinisti in smučarji.

[See image gallery at www.dr-siftar-fundacija.org] ]]>