Sivi javor v spomin padlim vojakom Rdeče armade

Sivi javor v spomin padlim vojakom Rdeče armade

Petanjci, 20. oktobra 2019 – V Vrtu spominov in tovarištva je bil letošnji 20. oktober poseben in prazničen dan. V oazi miru, ki ima že dolgo vrednostno, simbolno in kulturno podstat in aktivno širšo družbeno vlogo temelječo na zgodovinskem spominu antifašizmu in na humanizmu, je le nekaj besed iz pozdravnega govora, s katerim je podpredsednik Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije Marjan Šiftar nagovoril zbrane in med njimi častnega gosta, ruskega veleposlanika dr. Dokuja Zavgajeva, ki je z obiskom spominskega vrta in zasaditvijo spominskega drevesa na Petanjcih zaključil svoj dvojni diplomatski mandat v Republiki Sloveniji. V imenu domače občine Tišina je zbrane pozdravil župan Franc Horvat, zgodovinski pogled na dogodke v Prekmurju ob koncu drug svetovne vojne pa je dodal predsednik Združenja ZB za vrednote NOB Murska Sobota Evgen Emri.

Dolgoletni ruski veleposlanik v Sloveniji dr. Zavgajev se je v krajšem nagovoru zahvalil za povabilo in priložnost, da se lahko na tako poseben način pokloni spominu v teh krajih padlim rojakom ob koncu druge svetovne vojne ter poudaril izjemno dobro sodelovanje in zgledne odnose med Slovenijo in Rusko federacijo tudi v današnjem času. V čast vojakom Rdeče armade padlim v bojih ob Muri aprila 1945 je skupaj s predsednikom Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije Ernestom Ebenšpangerjem v neposredni bližini maja letos zasajene lipe dr. Vaneka Šiftarja in njegovih bratov Jožeta in Franca zasadil sivi javor kot spomin na prelomne dogodke med reko Muro in tudi domačijo Šiftarjevih, kjer zdaj že desetletja domuje Vrt spominov in tovarištva.

Slovesnost ob zasaditvi spominskega drevesa, ki sta se je med drugimi udeležila predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo general Ladislav Lipič in novi predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Aljaž Verhovnik, s kulturnim programom pa so jo obogatili pevci skupine Prekmurci, se je vsebinsko zlila v prazničen dan, ki se je nadaljeval v domu borcev na Vaneči. Večletni tradiciji se tudi tokrat niso izneverili kolesarji, ki so se po zasaditvi spominskega drevesa izpred Vrta spominov in tovarištva družno odpeljali na Vanečo.