Človekove pravice so temelj prihodnosti

Človekove pravice so temelj prihodnosti

Petanjci, 18. september 2019. Na Vanekovem večeru, prvem po poletnih počitnicah, je sodelovala Vlasta Nussdorfer, četrta varuhinja človekovih pravic v Republiki Sloveniji, zdaj svetovalka predsednika republike za to področje. Zbrane je pozdravil predsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije Ernest Ebenšpanger, z ugledno gostjo pa se je pogovarjal podpredsednik Marjan Šiftar.

Vlasta Nussdorfer je predstavila svojo zanimivo, razgibano poklicno zgodbo, ki se je po končani pravni fakulteti pred 35. leti začela na Temeljnem in Okrožnem tožilstvu, bila je tudi višja in vrhovna državna tožilka, leta 2013 pa je s kar 82 glasovi poslancev v Državnem zboru bila izvoljena za četrto varuhinjo človekovih pravic. Po prenehanju mandata nadaljuje z delom na istem področju pri Predsedniku republike kot svetovalka za človekove pravice. Vseskozi se ukvarja tudi s publicistiko in pomagala je številnim družinam pri premagovanju njihovih finančnih in drugih problemov. In tu se še zdaleč ne končajo njene aktivnosti.

Na Petanjcih je na začetku povedala, da so jih kot majhni deklici rekli, da ni dobro če jo preveč hvalijo. Kar si je dobro zapomnila. In tudi, da je imela srečo, da je v poklicnem življenju delala, kar jo je veselilo.

Vlasta Nussdorfer je pripovedovala tudi o doslednosti, ko se je lotevala številnih resnih problemov povezanih s človekovimi pravicami. V več primerih je, v skladu s svojo pristojnostjo sprožila tudi postopke na Ustavnem sodišču. Zelo pozorno je obravnavala problematiko otrok, kot posebej ranljivi skupini. Pozornost je namenjala italijanski in madžarski narodnosti ter se ukvarjala s problematiko Romov. Ugotavljala je, da je v Prekmurju za Rome mnogo bolje poskrbljeno kot na Dolenskem, kjer še vedno živijo v zelo slabih razmerah. Med njenim mandatom je postala zelo aktualna tudi okoljska problematika. Zavzela se je tudi proti gradnji elektrarn na Muri. Dobro je sodelovala s policijo, obiskovala zapore in domove starejših. Dejala je, da je kar nekajkrat prepotovala Slovenijo po dolgem in počez ter se na ta način približala ljudem, ki so jih pestile različne težave.

V odnosih z mediji je rekla, da je imela dobre in slabe izkušnje in ocenila, da je v Sloveniji postal v novejšem obdobju sovražni govor resen problem.

Vlasta Nussdorfer se je izkazala kot odlična govornica, z razumljivo govorico tudi o zapletenih problemih, kar je lastnost redkih politikov. Čeprav je delo varuhinje človekovih pravic bolj strokovno kot politično delo in nadvse pomembno za zaščito človekovih pravic in njihovo spoštovanje in uresničevanje v praksi.