Poezija v Vrtu spominov in tovarištva

Poezija v Vrtu spominov in tovarištva

Petanjci, 18. avgust 2019. Z naslovom Dnevi spomina in prijateljstva 2019, je bil v Vrtu spominov in tovarištva prvi dogodek letošnjega mednarodnega festivala Dnevi poezije in vina. Na Petanjce je prišlo osem pesnic in pesnikov, po štiri iz nemško govorečega območja in Slovenije. Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija je bila letos drugič organizatorica pesniškega branja. Literate sta pozdravila Ernest Ebenšpanger v imenu fundacije in Franc Horvat župan občine Tišina. Pesnice in pesnike pa je predstavil vodja festivala Aleš Šteger.

Na Petanjce so prišli Monika Rinck, Jan Wagner, Jose F. A. Oliver in Brigit Müller-Wieland ter Milan Dekleva, Miljana Cunta, Stanka Hrastelj in Gregor Podlogar. Letos je v fokusu nemška poezija. Osrednje dogajanje je vedno na Ptuju, avtorji iz različnih držav pa nastopajo v številnih krajih severovzhodne Slovenije, v Pavlovem domu v Potrni rpi avstrijski Radgononi in Varaždinu na Hrvaškem. Letos so prvič gostovali tudi v Murski Soboti. Pesnice in pesniki so iz 15 držav, skupaj pa so pripravili blizu 70 prireditev.

Obisk je bil tudi na tokratni prireditvi dober, prišli so tisti, ki jih poezija zanima, jo imajo radi, med obiskovalci je bil tudi dr. Lev Kreft, profesor na Filozofski fakulteti v Ljubljani, tudi pesnik in pogost obiskovalev Vrta spominov in tovarištva. Predniki so bili rojeni v sedanjem Svetem Juriju ob Ščavnici, nekoč Vidmu ob Ščavnici in zelo znana družina Krefti.

Poezijo je bilo prijetno poslušati, tako v izvirniku kot v slovenskem prevodu. Pesniki pišejo v prostem verzu in opisujejo zelo različne in dopadljive vsebine. Velja tako za nemško govoreče, kakor Slovence. Sicer pa ni ljubitelja poezije v Sloveniji, ki ne bi poznal Milana Dekleve, pesnika, avtorja proze, prevajalca in večletnega urednika v kulturnem uredništvu TV Slovenija.

Druženje se je nadaljevalo dolgo v večer ob prizgrizku in žlahtni kapljici na ploščadi pred dvorano ZRC SAZU. V prijetnem okolju Vrta spominov in tovarištva.

Dnevi poezije in vina so največji in najprepoznavnejši pesniški festival v tem delu Evrope že triindvajset let. Uspešno združuje pesniško besedo in promocijo najkvalitetnejših slovenskih vin. Njihova vrednost je tudi v tem, da popularizirajo poezijo v številnih slovenskih krajih, na Hrvaškem in med štajerskimi Slovenci v Avstriji. Vsako leto se oglasijo tudi z Odprtim pismom Evropi. Letos je pismo napisal in na Ptuju prebral priznan nemški avtor bolgarskega rodu Ilija Trojanow.