Po koncu vojne so udarile bande

Po koncu vojne so udarile bande

Murska Sobota, 18. oktobra – Povezano s spominskim dnevom mestne občine Murska Sobota je Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF) v soboški knjižnici organizirala Vanekov večer. Njen gost je bil eden mlajših slovenskih zgodovinarjev, sociolog dr. Martin Premk, kustos v Vojaškem muzeju Slovenske vojske v Pivki. Naslov lepo obiskanega večera je bil Matjaževa vojska – zloraba zgodovine v politične namene.

Voditelj in usmerjevalec je bil podpredsednik uprave UŠF Marjan Šiftar, ki je dr. Premka, avtorja več knjig kot sta Matjaževa vojska 1945-1950, Poljanska vstaja in boj poroti okupatorju v Sloveniji leta 1941 ter številnih strokovnih prispevkov predstavil kot strokovnjaka in znanstvenika, ki “se kritično in angažirano odziva in konfrontira z različnimi vidiki izkrivljanja zgodovinskih dejstev o drugi svetovni vojni in NOB, aktualnimi pojavi zgodovinskega revizionizma, pojmovanjem in izvajanjem sprave”.

Dr. Premk je najprej predstavil vsebino knjige o Matjaževi vojski, prvi natis je na podlagi njegovega magistrskega dela izšel leta 2005, , drugi pa “zaradi povečanega zanimanja za to tematiko” leta 2014. Vsebuje pregled in opis delovanja povojnih oboroženih skupin ali tako imenovanih band, ki so bile aktivne tudi v Prekmurju, Prlekiji in Slovenskih goricah; delovale niso le v Sloveniji, ampak tudi drugje po Balkanu in evropskih državah. Gre za manj znano poglavje slovenske zgodovine s sporočilom, da konec druge svetovne vojne maja leta 1945 še ni pomenil konca ubijanja in oboroženih spopadov. Predstavitvi je sledil pogovor z avtorjem, čigar vodilo je:”Zgodovinar mora biti vedno do kraja pošten”.