“Murska deklica” – likovna razstava del mladih ustvarjalcev

“Murska deklica” – likovna razstava del mladih ustvarjalcev

PETANJCI, 4. oktobra 2018 – Dragocena obogatitev letošnjega zaključka zdaj že tradicionalnega literarnega natečaja za mlade ustvarjalce v pomurskih osnovnih in srednjih šolah je bila otvoritev razstave del nastalih na likovni koloniji učencev OŠ Gornja Radgona in OŠ Tišina.

Pod vodstvom mag. Saše Bezjak, akademske slikarke in profesorice umetnosti, in ob podpori vodstev obeh šol ter sodelovanju profesorja umetnosti Damjana Sovca, učitelja z OŠ Gornja Radgona, je 15 učencev iz obeh šol ustvarjalo na spomladanski likovni koloniji v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih na temo “Murska deklica”.

Motiv za celodnevno ustvarjanje je bila reka Mura. Njej in njeni povezanosti z vrtom na Petanjcih je bil dan poseben poudarek že v uvodni predstavitvi zgodovine  vrta, njegovih značilnosti in posebnosti ter življenja v njem. Sodelujoče učenke in učenci so v uvodnem delu kolonije spoznali in preizkusili likovne tehnike kolaž, frontaž in asemblaž. Slednje tehnike, pri kateri lepimo različne dodatke, prej niti niso poznali. Na voljo so jim bili razni predmeti, samoiniciativno pa so lahko uporabili tudi naravne materiale – liste, veje in podobno, ki so jih dodajali v svoje kompozicije. Za inspiracijo so prebrali poezijo Jadranke Klobučar Gros z naslovom Mura. Za konec pa so si ogledali še kratek dokumentarni film “Mura pije mi”, ki ga je posnel osnovnošolec Jakob Vogrinec.
Ob otvoritvi razstave teh zanimivih skupinskih likovnih izdelkov je bilo poudarjeno, da s kolonijo in razstavo Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija še naprej uspešno nadaljuje sodelovanje  z mladimi in spodbuja njihovo ustvarjalnost, kar so njene prednostne programske usmeritve,v konkretnem primeru pa prispeva tudi k bogatitvi sodelovanja mladih z obeh bregov Mure.

Razstava je odprta vsak dan v delovnem času, ogled pa je možen tudi zunaj delovnega čas, in sicer po poprejšnjem dogovoru  s sodelavci ustanove ( tel.: 040 213 910).