Kranjčev “lugaš” ob 110. obletnici pisateljevega rojstva

Kranjčev “lugaš” ob 110. obletnici pisateljevega rojstva

PETANJCI, 4. oktobra 2018 – Tudi Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija se je pridružila obeleževanju 110. obletnice rojstva pisatelja Miška Kranjca s posebno slovesnostjo v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, s katero je še dodatno obogatila zaključek letošnjega literarnega natečaja za osnove in srednje šole v Pomurju.

V Vrtu smo postavili manjši “lugaš” in zasadili trs iz Kranjčevega vinograda, za katerega že dalj časa zgledno skrbi občina Velika Polana. “Lugaš” in trs iz Kranjčevega vinograda sta, kot je poudaril na slovesnosti župan občine v. Polana mag. Damjan Jaklin, darilo občine vrtu in ustanovi, s katerim se naj še dodatno spominjamo velikega pisatelja in njegove desetletja dolge  povezanosti  tudi z vrtom na Petanjcih in njegovim ustanoviteljem dr. Vanekom Šiftarjem.. Podpredsednik uprave ustanove Marjan Šiftar je ob tem spomnil, da se je sodelovanje in prijateljevanje Miška Kranjca in Vaneka Šiftarja začelo že v predvojnem obdobju, ko je njiju in Miškovega brata, pesnika Naceta Kranjca Pajlina med drugim tesno povezovalo sodelovanje pri izdajanju “Mladega Prekmurca”. Tudi Kranjčevi prispevki v “Mladem Prekmurcu” so še danes zanimivo branje, s številnimi še vedno aktualnimi sporočili, je poudaril podpredsednik uprave in še posebej spomnil na njegov zapis o kulturnem razvoju Prekmurja ob 20-letnici združitve Prekmurja z matico. Spomnil je na tesno in iskreno prijateljevanje v povojnem obdobju, ki ga  potrjuje tudi njuna javno objavljena korespondenca, v kateri je kot vodilo in usmeritev za delovanje ustanove in vsebine Vrta spominov in tovarištva na Petanjcih  še posebej pomenljiva Kranjčeva vizionarska spodbuda prijatelju Vaneku iz januarja 1960. leta: “..mi potrebujemo neko zbirališče, ki ne bo tečajniško in komisijsko, kamor bodo ljudje radi prihajali…”.

Z “lugašem” in trto je – ob že pred leti postavljenem manjšem kozolcu- ki je bil darilo Senožet, kjer je Miško Kranjec preživel svoja zadnja tudi zelo ustvarjalna leta,  le še dodatno obogaten trajen spomin na velikega prijatelja “Šiftarjevine”.

Slovesnosti so se udeležili, poleg župana domicilne občine Tišina Franca Horvata in župana občine Velika Polana, mag. Damjana Jaklina, med drugimi gosti tudi dr. Marjan Toš, dolgoletni direktor Centra judovske kulture Sinagoga v Mariboru in dr. Robert Hajzson, direktor Panonskega inštituta gradiščanskih Hrvatov.