Večer prekmurskega jezika

Večer prekmurskega jezika

Murska Sobota, 17. aprila 2014 – Bolj analitično in poglobljeno kot pred dobrim mesecem na Cankovi in v avstrijskem Gradcu so Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti predstavili zgodovino prekmurskega jezika in prevod Prekmurske slovenske slovnice prvega prekmurskega znanstvenika dr. Avgusta Pavla.

O tem, da je prekmurski jezik pomembno sooblikoval slovenski knjižni jezik, je številnim zbranim izobražencem spregovoril prof. dr. Marko Jesenšek, dekan Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. Ozadja prevajanja Pavlove slovnice, ki je bila napisana že leta 1942 in predstavlja kontinuiteto prekmurskega knjižnega jezika od Temlina do poenotenja slovenske knjižne norme, je pojasnila dr. Marija Bajzek Lukač.

Večer o zgodovini prekmurskega jezika, ki ga je organizirala Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija in povezoval mag. Franc Kuzmič, je bila priložnost več za kolektivni premislek o tem, da prekmurščina in Prekmurci jezikovno in tudi drugače spadamo k skupnemu slovenskemu kulturnemu prostoru.