Prvi Vanekov ekološki večer v 2012

Prvi Vanekov ekološki večer v 2012

VANEKOV EKOLOŠKI ČETRTEK

(II. cikel predavanj)

Zveza ekoloških gibanj Slovenije in Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija sta 15. marca  v programu Vanekovih ekoloških četrtkov pripravila okroglo mizo in predavanje „več“ na temo Vodna direktiva in novi izzivi za Pomurje. Predavateljica je bila redna profesorica ddr. Ana Vovk Korže, doktorica geografije in doktorica s področja varstva okolja, vodja Menarodnega centra za ekoremediacije na Univerzi v Mariboru, prodekanka za finance in eazvoj Filozofske fakultete in direktorica nevladne organizacije inštituta za promocijo varstva okolja. Zbrane na prvem ekološkem četrtku v drugem ciklu, med katerimi sta bila tudi predstavnica varuha človekovih pravic in bivši minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan, zdaj poslanec stranke SD v državnem zboru in predsednik državnozborske komisije za kmetijstvo in okolje, sta pozdravila predsednik Uprave  UŠF Ernest Ebenšpanger in predsednik ZEG in vodja ekoloških četrtkov Karel Lipič.

Vrhunska strokovnjakinja, ki se je izkazala tudi kot uspešna prenašalka teorije v prakso ddr. Ana Vovk Korže  je ocenila, da je stanje, kar se tiče voda slabo. Kakovost podzemne vode, kot glavnega vira v Pomurju, je slaba zaradi povečanih koncentracij dušikovih spojin in pesticidov, količina vode pa precej niha. Raba tal ni prilagojena spremembam podnebja, razporeditvi in količini padavin, kar povzroča ekonomsko škodo v kmetijstvu. Udeleženci so zvedeli tudi več podrobnosti o raziskanih  vodnih zajetjih, ki jih, resnici na ljubo, niti ni tako malo, tako v Pomurju kot v Sloveniji nasploh. Drugo vprašanje  je, kakšen je naš odnos do vode, vodnih zajetij in vodotokov. Sicer pa ob tem še informacija, da se je že začelo močno pomanjkanje vode tudi  na nekaterih območjih Pomurja, ki je je tako malo, kot nazadnje pred osmimi leti. In še en zanimiv podatek, ki ga je povedal predstavnik Vodovoda iz podjetja Komunala: poraba vode se je zmanjšala približno  za polovico.

Drugi del predavanja, mnogo bolj navezujoč se na prvega, kot so nekateri udeleženci razumeli, je bila predstavitev razvojnih možnosti Pomurja, in sicer na dveh primerih, enem iz Slovenskih goric in Haloz, drugem pa iz sosednje Avstrije, tik ob meji, iz takoimenovanega „Vulkanlanda“ ali Vukanske dežele. V tem delu predavanja je ddr. Ana Vovk Korže  kot primer dobre prakse poudarila ključna področja, kot so kulinarika, obrt in življenjska energija – turizem. Tu gre tudi za obnavljanje vasi, obnavljanje starih zapuščenih domačij, kar je osnova za projekt počitnic na vasi. Predavateljica je izpostavila, da je pogoj za uspešen razvoj v jasni viziji prihodnosti in ustrezen regionalni marketing, pri čemer so velikega, osrednjega pomena blagovne znamke. Tako blagovno znamko „Vulkanland“ danes podpira trajnostni razvoj, človeške vrednote in močno kulinarično, obrtno in turistično regijo ter predstavlja trdno oporo zaupanja, je poudarila predavateljica, ki ni samo teoretičarka, marveč je postregla s podatki o razvoju podeželja, kjer sama aktivno sodeluje in prenaša teorijo v prakso. Žal to ni v Pomurju.

Uvodnemu, izjemno zanimivemu predavanju je sledila kar dinamična, včasih celo polemična razprava, kjer je moral bivši minister, zdaj poslanec v DZ odgovarjati na številna vprašanja, povezana z razvojem kmetijstva oziroma podeželja nasploh. Vsekakor je Pomurje še daleč od podobnih načrtov, kaj šele konkrednih rezultatov, kakršni so nekaj tisoč metrov iz Petanjec oziroma tik čez mejo, tudi v okolici vsem dobro znanih vinogradov na Klochu/Kleku.

Kot je povedal predsednik ZEG Karel Lipič, se bo v drugi sezoni Vanekovih ekoloških večerov zvrstilo sedem predavanj, med njimi denimo o nacionalnem energetskem programu. S predavanjem so obeležili 22. marec, svetovni dan vode in 22. april, Dan Zemlje. Sicer pa bi bilo dobro, da bi se tákih in podobnih predavanj številneje udeleževali tisti, ki krojijo razvoj Pomurja. Predvideno tudi je, da bo UŠF izdala zbornik predavanj z ekoloških predavanj, ki se dotikajo širokih in pomembnih tem za Pomurje.